Apple utvecklar ett eget AI-verktyg och begränsar sina anställdas användande av ChatGPT och andra liknande verktyg av rädsla för läckor.

ANNONS

Enligt ett dokument som Wall Street Journal tagit del av har Apple begränsat användandet av ChatGPT och andra liknande verktyg för artificiell intelligens, AI, för vissa anställda då bolaget utvecklar egen, liknande teknik.

Data skickas till utvecklarna

Apple oroar sig för att anställda som använder dessa AI-program skulle kunna avslöja konfidentiell data och har enligt dokumentet sagt till anställda att inte använda Microsofts Github’s Copilot.

När stora språkmodeller som ChatGPT används skickas data till utvecklarna för att programmet ska kunna utvecklas vidare. Det gör att en organisation oavsiktligt skulle kunna dela skyddad eller konfidentiell information.

I april introducerade Open AI, som skapat ChatGPT, möjligheten att stänga av sin chat-historik, vilket blockerar möjligheten att träna och förbättra AI-verktyget.

Fler oroar sig för tekniken

Nu har flera organisationer börjat oroa sig för tekniken då medarbetare har börjat använda den till allt från att skriva mejl till att ta fram marknadsföringsmaterial.

Wall Street Journal skriver att JP Morgan Chase och Verizon har spärrat användningen och att Amazon har uppmanat sina ingenjörer att använda bolagets interna AI-verktyg för kodningshjälp i stället för ChatGPT.

Apple är känt för skydda sina framtida produkter och sin information med rigorösa säkerhetsåtgärder och på torsdagen introducerade Open AI ChatGPT-appen för Apples operativsystem i USA.

Var tidigt ute men hamnade efter

Enligt personer som är insatta i saken arbetar Apple med sina egna stora språkmodeller. Apple har förvärvat flera AI-startups och bolagets AI-satsningar leds av John Giannandrea, som rekryterades från Google 2018.

ANNONS
ANNONS

Apple var tidigt ute med en konsumenttillämpning av AI när röstassistenten Siri lanserades 2011, men har efter det hamnat efter sådana som Amazons Alexa.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Apple slog förväntningarna – ökar på nya marknader [Dagens PS]