”Vi kommer att fortsätta ta den gröna ledartröjan”. Företagande, snabbjärnvägen och energiomställningen är i fokus när Centerpartiers ledare Annie Lööf intervjuas av Jesper Börjesson i Rejlers Play.

ANNONS

Annie Lööf tog en paus från politiken i samband med en prövande födsel i december förra året. Då präglades politiken av oppositionens löften att fälla regeringen.

Under hennes konvalescens och föräldraledighet var läget helt annorlunda.

Då hade den hätska tonen ersatts av konsensuslösningar i takt med att pandemin blev allt värre.

”Det politiska landskapet har kommit tillbaka men det finns ändå en respekt för att vi är inne i en global pandemi – och jag hoppas att vi kan behålla det tonläget för då kan vi göra så mycket mer”, menar Annie Lööf.

Se hela intervjun här

 

ANNONS
ANNONS

Snabbjärnvägen ska inte bli en halvmesyr

Ett politiskt förslag som Annie Lööf menar måste göras om är miljardsatsningen på att bygga en snabbjärnväg i landet.

Snabbjärnvägen klubbades redan när de borgerliga partierna hade regeringsmakten. Men nu har den nuvarande regeringen justerat i planerna. Enligt Annie Lööf riskerar det att sänka hela grundidéen med projektet.

”Jag är väldigt tveksam till de olika beräkningarna och skisserna som Trafikverket har tagit fram när man till exempel ska lägga fram stationslägen utanför de mellanstora städerna. Då tappar man ju helt syftet med snabbjärnvägen och då blir det ju ett storstadsprojekt – vilket inte allt var syftet från början”, säger hon.

Politiken ska göra energiomställningen möjlig

Annie Lööf menar att en av politikens främsta uppgifter är att inte sätta käppar i hjulet för energiomställningen – som redan drivs på att av landets företag.

”Jag kan ibland känna en frustration över att vi från politiken inte gör tillräckligt med att underlätta vad gäller tillstånd och forskningsmedel och samverkan. Där spelar de pengar vi lägger in i energiforskningen en jättestor roll”, förklarar hon.

Hyllar företagens roll i klimatlösningar

Samtidigt har förnybar energi börjat att leverera ett konkurrenskraftigt alternativ till fossila bränslen.

ANNONS
ANNONS

Annie Lööf menar också att de förändringar som har skett sedan hon satt i regeringen har varit positiva. I synnerhet har företagens fokus på hållbarhet accelererat energiomställningen.

”Om vi pratar om morgondagens Sverige kommer vi att fortsätt att ta den gröna ledartröjan”, säger hon.

Läs mer: Experten: Så jobbar du hemifrån