Företag som Meta (Facebook), Apple, Microsoft, Amazon och Alphabet (Google) kan vara i en ”solnedgångsfas” – och det är oklart om de överlever övergången till nästa generations teknik, menar analytikern Viktor Shvets i en intervju med CNBC.

ANNONS

Viktor Shvets, chef för global och Asien-strategi på investmentbanken Macquarie säger att stora techbolag som Meta (Facebook), Amazon och Alphabet (Google) är i en ”solnedgångsfas” och bör undvikas av investerare.

”Du måste vara mycket försiktig när du närmar dig företag som Meta eller Alphabet, för som jag sa, enligt min åsikt är de i solnedgången. De lider av ett antal problem”.

Stor press från myndigheter

Både amerikanska och kinesiska techjättar har fått stor press på sig av reglerande myndigheter och lagstiftning som inriktar sig på områden som antimonopol och dataskydd.

Han nämner också Amazon, Apple och kinesiska e-handlaren Alibaba som andra bolag som är i en ”solnedgångsfas”.

”Så var väldigt försiktig med dessa stora digitala plattformar, men det finns många möjligheter och lönsamma möjligheter i resten av tech-universumet”, säger han.

Oklart vilka som förnyar från ”solnedgångsfas”

Han menar att världen är redo att gå över från andra generationen till tredje generationens internet-teknologier, och det är inte alls säkert att de bolag som i dag är världens stora techjättar kommer att ta ledningen i, eller ens överleva övergången, menar Viktor Shvets.

”En sak har vi lärt oss i dessa övergångar – att bara ett eller två företag faktiskt klarar det. Så till exempel är Microsoft egentligen det enda stora teknikföretaget som har gått från första generationen till andra – i stort sett ingen annan har gjort det”, säger han.

ANNONS
ANNONS

”Så frågan med de där stora digitala plattformarna, vilket av dessa företag tror du har störst möjlighet eller möjlighet eller kapacitet att faktiskt transitera? Och just nu är det inte klart. Ska du satsa på Meta, ska du satsa på Google, ska du satsa på Alibaba? Det är oklart.”

Läs även: Kravet: ”EU måste vara hårdare mot Big Tech” [Dagens PS]