Kriget i Ukraina leder till låg tillväxt och inflation, räntorna kommer troligtvis stiga varför investerare söker sig till reala tillgångar som fastigheter.

ANNONS

I flera år har Catella sett ett scenario med stagnation, hög inflation och låg ekonomisk tillväxt som den mest troliga makroekonomiska utvecklingen på medellång sikt, ett scenario som förstärks och tidigareläggs av kriget i Ukraina, det skriver Arvid Lindqvist, Head of Research vid Catella i Fastighetstidningen.

Den redan höga inflationen ökar av sanktioner mot Ryssland, något som hämmar konsumtionen och den ekonomiska tillväxten, den totala skuldnivån i västvärlden är dessutom på en historiskt hög nivå och i Sverige är i synnerhet hushållens skulder extremt höga, skriver Arvid Lindqvist i Fastighetstidningen.

Han skriver vidare att Catella tror att det nästan kommer bli omöjligt att bekämpa inflationen utan att utlösa en lågkonjunktur och att centralbanker kan tvingas acceptera en inflation från slutet av år 2022 och framåt.

Enligt Catellas huvudscenario fortsätter räntorna uppåt, höga nominella långräntor och stigande kreditspreadar kommer öka direktavkastningskraven på fastighetsmarknaden, men ett stagnationsscenario kan vara bra för fastigheter. Fastighetsägare kommer till viss del kompenseras genom inflationskopplade hyresavtal och det är troligt att många investerare kommer röra sig mot reala tillgångar som fastigheter, skriver Arvid Lindqvist i Fastighetstidningen.

Intresserad av samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Fastighetsaktier fortsätter falla på börsen [Dagens PS]