I en studie i Skåne undersöker forskare om alger kan rena avloppsvatten och återvinna näring från avloppet.

ANNONS

Vid Lunds universitet pågår en studie om en ny avloppshantering med målet att återvinna näring från avloppet. Några hundra nybyggda lägenheter i Helsingborgs hamn prövar systemet som kallas Tre rör ut, det rapporterar SVT.

Studien ska försöka utröna vilken sorts alger som växer bäst i vilken typ av avloppsvatten, så kallat gråvatten från köksavlopp, så kallat svartvatten från toaletter och malda matrester från avfallskvarnar i köksvasken blandat med kranvatten.

Tre olika avloppsrör

Testerna med den nya avloppsreningen finansieras av Helsingborgs stad och utförs i den framväxande nya stadsdelen Oceanhamnen. Där har lägenheter byggts med olika avloppsrör för toalett och kök och de två rören hålls åtskilda och möts inte i ett rör, som vanligtvis är fallet.

Fördelen med det är att gråvattnet kräver mindre rening än svartvattnet och att det malda matavfallet leds ut i ett eget rör, tanken är att öka återvinningen ytterligare när man slipper bära ut det biologiska avfallet, matresterna.

Djurfoder och människoföda

”När vi har näring och vatten kan vi också se om algerna kan användas som reningsfabrik. Och sedan om de kan producera nyttigheter åt oss. Det kan vara som foder till landdjur eller fisk, det kan vara som substrat till biogas, eller till och med som människoföda”, säger Kenneth M Persson, professor i vattenreningslära vid Lunds tekniska högskola, till SVT.

Studiens första resultat håller på att utvärderas. Mikroalger för rening av avloppsvatten testas på flera håll i världen men används inte i stor skala. Jing Li, ingenjör och forskare i teknisk vattenresurslära vid Lunds universitet tror att mikroalger som vattenrenare har framtiden för sig.

Tar längre tid än andra metoder

”Egentligen är det konstigt att vi inte använt detta tidigare. Men ibland finns en paradox i att vi blir hemmablinda för metoder som finns rakt framför näsan. Vi tror att det ska vara krångligt”, sade hon i våras i ett pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS

En av nackdelarna med att rena avloppsvatten med alger är att det tar längre tid är de metoder som används i dag eftersom organismerna behöver växa till sig under några veckor.

Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Farliga virus överlever i vatten genom att lifta på mikroplast [Dagens PS]