Alexa har en ny funktion som kan härma avlidna släktingars röster, Amazon demonstrerade funktionen vid sin årliga MARS-konferens.

ANNONS

Vid sin senaste MARS-konferens den 21–24 juni demonstrerade Amazon en ny, experimentell Alexa-funktion. AI-assistenten kan härma avlidna släktingars röst, det rapporterar The Verge.

Exempelvis kan ett barn be att få sin godnattsaga läst med sin avlidna farmors röst, i stället för med Alexas röst.

Kan bevara minnet

När Amazons huvudforskare för Alexa AI, Rohit Prasad, introducerade den nya funktionen sade han att det blev allt viktigare att lägga till ”mänskliga attribut” till AI-system under den pågående pandemin när många förlorat någon de älskar.

”Även om AI inte kan eliminera smärtan av förlust, kan det definitivt få deras minnen att bestå,” sade Rohit Prasad”, skriver The Verge.

Inte säkert att funktionen blir offentlig

Amazon har inte antytt någonting om huruvida den nya funktionen någonsin kommer att släppas offentligt, men uppger att deras system kan lära sig imitera någons röst från endast en minut av inspelat ljud.

Den här typen av AI-röstmimik har blivit allt vanligare de senaste åren och är kända som ljuddeepfakes, de används redan regelbundet inom film, tv- och videospel samt podcasting. I en dokumentär om den kända amerikanska kockan Anthony Bourdain, som dog 2018, användes exempelvis AI för att klona hans röst så att den kunde läsa upp citat från mejl han skickat.

Kommer bli mer vanligt

Enligt Rohit Prasad kan Alexas funktion göra det möjligt för kunder att ha ”varaktiga personliga relationer” med en avliden närstående och många människor världen över använder redan AI för det ändamålet. Folk har skapat chatbots som imiterar nära och kära som avlidit.

ANNONS
ANNONS

Att lägga till korrekta röster och till och med videoavatarer är fullt möjligt med dagens AI-teknik och det kommer troligtvis blir mer utbrett, det skriver The Verge.

Intresserad av samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Metaverse – mer ångest, mindre produktivitet [Dagens PS]