Dagens PS

Glöm AI: De här egenskaperna är viktigast på jobbet

kontor
Sociala förmågor på arbetsplatsen är minst lika viktigt som AI. (Foto: Unsplash)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 11 nov. 2023Publicerad: 11 nov. 2023

AI hotar många jobb, men det krävs fortfarande sociala färdigheter för att klättra på karriärstegen inom en del yrken. Här är de egenskaper som hjälper dig.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

AI erövrar som bekant redan många områden. Ett exempel är inom animerad film där AI dramatiskt kommer förändra kostnadsbilden för produktionen.

Alla områden kommer dock inte påverkas lika mycket av AI, där det numera är minst lika viktigt att ha sociala färdigheter som att ha teknisk kunskap.

Det menar Genefa Murphy som är marknadschef på onlineutbildningsplattformen Udemy.

“Jag tror att det alltid kommer vara en balans, men vi ser att den typen av färdigheter ökar helt klart”, säger hon.

Vad ska du då tänka på för att passa in som anställd på dagens arbetsplats efter pandemin? Det finns några riktlinjer att gå efter menar kommunikationsplattformen Slack som gjort en undersökning.

Knyt nya nätverk

Att knyta nya nätverk är viktigt. Då passar det inte så bra att jobba från hemmet utan istället umgås med kollegorna på kontoret.

“De är bra på att samla på sig både professionell och personlig data”, säger affärspsykologen Lynda Shaw, om personerna i studien, och som själv är involverad i forskningen.

ANNONS

Efter lockdowns och utrett arbete från hemmet är det dock många, framför allt unga, som vill ta eget ansvar och fatta sina egna beslut, där de helst jobbar hemma och kanske kommer till kontoret en eller två dagar i veckan.

ANNONS

Senaste nytt

Lös problem – viktig social färdighet

Även om du inte är kunnig inom AI är det bra att ha förmågan att vilja lösa problem som uppstår, och gärna så snabbt och enkelt som möjligt.

“Jag förväntar mig att se problemlösaren vara en integrerad del av en organisation eftersom de kommer vara människorna som tar till sig artificiell intelligens mycket snabbare och hittar sätt att göra sina jobb mycket enklare”, säger Chris Mills på Slack.

Sättet att se på chefer håller också vidare på att förändras drastiskt.

Det är inte längre någon som står över de anställda, utan hellre någon som kan vara på samma nivå och visa utredd empati. Det gäller alltså även där att först och främst ha sociala förmågor.

Läs även:

Nu skriver AI kontrakten – utan mänsklig insyn – Dagens PS

ANNONS

AI – nu allt mindre beroende av människan – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS