Dagens PS

Nu skriver AI kontrakten – utan mänsklig insyn

ai
datorerna kan prata med varandra, förhandla och skriva kontrakt utan mänskligt inflytande. Foto: Pexels
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 07 nov. 2023Publicerad: 07 nov. 2023

En effektiv och revolutionerande förbättring av juristers arbetsmiljö – eller AI som får makt över människors liv? De frågorna reser den nya teknikens framsteg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Juristfirmor tvingas ofta granska hundratals kontrakt varje dag mellan olika bolag och andra parter – ett snårigt arbete som slukar stora mängder tid för juristerna som får använda sin långa utbildning och höga expertis på pappersvändande. Men det kan vara ett minne blott.

Det rapporterar BBC.

Luminansce har utvecklat en ai-robot som kan skriva kontrakt med andra ai-robotar. Det haer Dagens PS redan rapporterat om tidigare.

Algoritmernas tid

Det är det brittiska AI-företaget Luminance som utvecklat systemet Autopilot, vilket är baserat på företagets egenutvecklade algoritm.

Systemet ska automatiskt kunna analysera och göra ändringar i kontrakt.

BBC besökte det brittiska företaget för att se hur det går till. I presentationen står två laptops vid ett bord. På en stor dataskärm visas ett kontrakt som skrivs och ändras i realtid via epost.

ANNONS

Senaste nytt

AI som förhandlar med AI

ANNONS

Den första datorn, Mr B, får ett epostmeddelande med en hemligstämplad bilaga. Mr B öppnar bilagan i Microsoft Word. Autopilot som systemet heter läser kontraktsförslaget och gör omedelbart några ändringsförslag. Kontraktstiden ändras från sex till tre år, Och ändrar gällande lag från Ryssland till Storbritannien. Med några andra ändringar, som exempelvis att införa ett tak på vad samarbetet får kosta med mera, skickar den det reviderade förslaget tillbaka till företrädarna i den andra datorn, Mr C.

De två datorerna förhandlar med vändande post – det som BBC kallar för “en kontraktsdans”, där de båda försöker komma fram till det bästa för sin uppdragsgivare.

Efter fyra mejlvändor är parternas AI överrens och ett färdigt dokument kan skickas till en onlinesignaturtjänst. Även signaturen kan göras av AI, men en människa kan skriva under för att säkerställa slutresultatet.

Elon Musk är kritisk till utvecklingen med datorer som är smartare än människor.

Läs mer om AI:

Artificiell intelligens – nu allt mindre beroende av människan – Dagens PS

Elon Musk om AI: Kommer att bli smartare än människan – Dagens PS

Bankchefen: 3,5 dagars arbetsvecka kan bli verklighet – Dagens PS

ANNONS

Analytiker: Kalldusch väntar för generativ AI  – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS