Svenska ABB inleder ett samarbete med Kinas största biltillverkare Hasco, skriver bolaget i ett pressmeddelande. Samarbetet ska leda till mer automatisering i bildelstillverkningen, med hjälp av artificiell intelligens och smart teknik.

ANNONS

Automationsexperten ABB och Kinas ledande bildelstillverkare Hasco tillkännagav idag att de bildar ett nytt samriskföretag för smart tillverkning i Kinas bilindustri.

Tanken är att åstadkomma en mer flexibel och hållbar bildelstillverkning, som går att anpassa till nya trender och behov, med hjälp av AI.

”Då bilindustrin står inför sin största omvandling sedan den startade och försäljningen av elfordon förutspås att gå om bilar med förbränningsmotorer i många delar av världen till 2035 finns det ett uppenbart behov av att stötta den industriella omvandlingen”, säger Sami Atiya, chef för ABB Robotics & Discrete Automation.

”Samriskföretaget gör det möjligt för oss att vidareutveckla Hascos ledande ställning med automatiserade lösningar som gynnar kunder i Kina – en av de största marknaderna för bilbranschen – och kommer att spela en avgörande roll vad gäller att leverera en hållbar framtid för transportnäringen.”

Verksamheten i samriskbolaget kommer att komma igång i år, antagligen under andra kvartalet.

Nya metoder i Hascos fabriker

Tanken är att öka effektiviteten inom bildelsindustrin genom en samlad erfarenhet om tillverkning. Exakt vad bolaget ska göra är oklart, men de båda parterna skriver att det handlar om ”nya, högeffektiva och miljömässigt hållbara tillverkningsmetoder”.

Samriskbolagets metoder ska kunna tillämpas i hela biltillverkningen, från chassisystem, karosser och batterielektronik till eldrivsystem, skriver ABB i pressmeddelandet.

ANNONS
ANNONS

Förutom samriskföretaget kommer ABB också att utveckla världens mest avancerade robotfabrik i Shanghai, inklusive ett forsknings- och utvecklingscenter.

Läs mer:

Studie utvecklar robotar till framtida medarbetare [Dagens PS]
Nytt logistikcenter med fokus på miljö och automation [Dagens PS]