Dagens PS

130 000 miljarder dollar i klimatfinansiering

Mark Carney representerar Gfanz och 130 000 miljarder dollar i klimatfinansiering.
Mark Carney representerar Gfanz och 130 000 miljarder dollar i klimatfinansiering. (Foto: Alberto Pezzali /AP /TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 04 nov. 2021

Det är ett hisnande belopp som den privata finanssektorn presenterade för deltagarna i COP26. Bland aktörerna som leder världens klimatfinansiering finns banker och finansbolag från hela världen. Men frågan är vilken betydelse deras insats kommer att få. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Företagen i koalitionen GFANZ (Glasgow Financial Alliance for Net Zero), lovar att finansiera omställningen till nollutsläpp de närmaste 30 åren. Med sig har koalitionen 145 finansiella aktörer från 45 länder, som tillsammans representerar hisnande 130 biljoner (130 000 miljarder) dollar. Det är 1,1 miljoner miljarder svenska kronor, och motsvarar 40 procent av världens tillgångar.

Fyra av de svenska storbankerna är med i initiativet, tillsammans med andra aktörer som storbankerna JP Morgan och Blackrock.

Löftet från storfinansen matchar FN-initiativet Race to zeros uppmaning om att satsa 100 000 miljarder dollar fram till 2050 för att klara en fossilfri ekonomi.

“Nu har vi det viktigaste på plats för att flytta satsningar mot klimatförändringarna från ytterkanterna till en central plats för finansvärlden, så att alla finansiella beslut tar med klimatet i beräkningen”, säger Mark Carney, tidigare ordförande för Bank of England och nu ledare för GFANZ, till Financial Times.

Oklara ramar

Men problemet är att ingen vet precis hur pengarna kommer att användas. Det är inte fråga om någon gåva, utan snarare en utfästelse om att de finansiella institutionerna ska investera i “gröna näringar”. Pengarna ska “styras om” till hållbara investeringar. Men kritiker nämner att deltagarna i GFANZ idag inte har mer än 35 procent av sina tillgångar i den sortens investeringar.

Det finns heller inget krav på att släppa investeringar som aktörerna redan har i olja och gas. När investeringarna ska göras är inte heller klart, eller ens att aktörernas klimatfinasiering verkligen ska vara helt fossilfri.

“Det uttalandet ignorerar helt den stora elefanten i rummet. sägerr Richard Brooks från organisationen Stand.earth om Mark Carneys optimism.

ANNONS

“Fossilindustrin. F-ordet nämns inte någon gång i deklarationer från dessa net-zero klubbar. Vi kan inte hålla oss under 1,5 grader om finansiella institutioner inte slutar finansiera kol, olja och gas,”

Fossila bränslen kvar

I stället menar kritikerna att koalitionen har bedömt varje investering som på något sätt kan reducera utsläppen som en sorts klimatfinansiering, samtidigt som flera av koalitionens medlemmar har motsatt sig striktare åtaganden än så.

Nordeas chefsekonom, Annika Winsth, vill också vänta med att ställa sig in i hyllningskören:

“Min spontana reaktion är att det är viktigt att man gör den här typen av utfästelser, men historien har visat att det görs ganska många uttalanden som faktiskt inte fullföljs”, säger hon till Svenska Dagbladet.

Läs också:

Unilever-vd: “Företaget sätter vinsten före klimatet
Mer pengar läggs på att skada klimatet än att rädda det

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS