Dagens PS

Analys: Snart finns det bara fyra flygbolag kvar i Europa

SAS är på väg att tappa sitt svenska huvudkontor till Köpenhamn – frågan är bara när. (Foto: Pressbild)
Viggo Cavling
Viggo Cavling
Uppdaterad: 04 juli 2025Publicerad: 04 juli 2025

Idag kom det mest väntade beskedet i flygindustrin i Europa. Air France-KLM kopplar greppet om SAS och äger snart en majoritet i bolaget. Danska staten släpper inte sitt ägande i det en gång skandinaviska flygbolaget. Dagens PS redaktör Viggo Cavling sätter in affären i ett större skeende.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Drömmen om USA – mardrömmen i Europa

Jag har intervjuat SAS vd Anko van der Werff ett antal gånger och varje gång har han tjatat om konsolideringen av den europeiska flygmarknaden. Förebilden är USA, där ett litet antal bolag kontrollerar marknaden. Det har lett till att den amerikanska flygbranschen blomstrar med nya linjer, lönsamhet och ganska fräscha flygplatser.

Läs även: Därför vill jätten Air France-KLM sluka SAS

Bakgrunden är att från början var flyget ett statligt kontrollerat monopol. Varje nation hade med stolthet sitt eget bolag och lönsamheten uppnåddes genom skyhöga priser. För vinsten byggde bolagen gigantiska huvudkontor och ännu större hotell. Det bästa exemplet är SAS ikoniska hotell i Köpenhamn och det gigantiska huvudkontoret i Frösundavik norr om Stockholms city.

Läs även: Ryanair bojkottar Danmark – storsatsar på Sverige

Air France-KLM blir snart majoritetsägare i SAS – och de danska politikerna håller hårt i resten. (Foto: Canva)
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

För många IT-projekt misslyckas – här är misstagen du måste undvika

22 maj 2025

Jan Carlzon såg det komma

I SAS-Jan Carlzons klassiska bok Riv pyramiderna finns några meningar om framtiden. Författaren undrar vad som kommer att hända när flyget avregleras och privatägda företag gör entré. Idag vet vi svaret. Det blev ett långt utdraget blodbad – med europeiska skattebetalares pengar.

I Sverige har staten hällt in ungefär 10 miljarder kronor i SAS. Vad fick vi tillbaka? Ingenting. Självklart bidrog covid till de enorma förlusterna, men en i grunden sjuk verksamhet klarar sällan en allvarlig kris.

ANNONS

Lowcost-jättarna i Europa krossar drömmen

I avregleringens tid fick vi ett gäng nya flygbolag: Ryanair, Wizz Air, Easyjet och Norwegian är de mest kända. Jag har också intervjuat Ryanairs vd Eddie Wilson (han är ett hack under Michael O’Leary) ett antal gånger och hans besked är solklart: När den stora konsolideringen är klar finns det bara fyra flygbolag kvar i Europa. Ryanair plus Lufthansa, Air France-KLM och IAG som äger British Airways. Jag håller med.

Det kommer förstås att finnas en massa varumärken under dessa som ska upprätthålla idén om konkurrens. Ungefär som att Procter & Gamble äger det mesta i din tandkrämshylla.

Budgetflygets framtid Ryanair
Enligt Eddie Wilson i mitten kommer det i framtiden bara att finnas fyra stora flygbolagsgrupper i Europa. (Foto: Jessica Gow/TT)

Billiga biljetter – dyra flygplan

Eddie Wilson grundar sin tes på att hans bolag växer på kärnan i sin affär. Ryanair öppnar hela tiden nya linjer och är idag Europas största flygbolag sett till antalet passagerare. När jag var i Dublin och träffade Wilson sist visade han upp kärnan i deras idé: Håll nere kostnaden per flygstol i kabinen.

Den är hälften av Easyjets och bara tjugo procent av de stora elefanterna Lufthansa, Air France-KLM och IAG. Det innebär att Ryanair alltid kan hålla lägre priser än sina konkurrenter, vilket ger fler passagerare. Svårare än så är inte ekvationen när man anser att en flygresa är en vara på samma sätt som tandkräm eller potatis.

SAS gamla DNA är dödsdömt

De gamla flygbolagen har en annan idé om vad de säljer. SAS skapades för att vara olja i systemet när Wallenbergs företag skulle verka internationellt. Affärsresenärer bryr sig inte så mycket om prislappen eftersom arbetsgivaren betalar. Denna kundgrupp är desto mer intresserad av vilka allianser flygbolaget är med i och vilka bonuspoäng detta genererar.

ANNONS

Detta korrupta system är kärnan i de nationella flygbolagens verksamhet. Ni kan vara säkra på att EU eller någon regering i Europa inte vågar röra detta – för då faller grunden för deras egna bolags affärsidé. (Då är det mer effektivt att bråka med lowcost-bolagen om storleken på passagerarnas handbagage.)

SAS
SAS vd och koncernchef Anko van der Werff och Air France-KLM-gruppens toppchef Benjamin Smith. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/Benoit Tessier/Pool via AP/TT/montage)

Dyrare biljetter och färre linjer

Så vad kommer detta då innebära för svenska flygresenärer? Svaret är dyrare biljetter och färre linjer. Det är självklart att ett bolag som styrs från Amsterdam och Paris struntar i vad människor i Skellefteå och Visby tycker om att betala flera tusenlappar för att åka till Arlanda.

Just nu är knappt 300 tjänstemän uppsagda på SAS i Sverige. Det är uppenbart att verksamheten i vår del av världen sakta avlövas och med tiden är jag övertygad om att SAS huvudkontor kommer att flytta till Köpenhamn. Även Kastrup lever farligt när KLM:s stora hub är Amsterdam, bara en dryg timmes flygresa bort. Det är därför danska staten inte släpper sitt grepp om SAS – de vill värna sin viktigaste och största arbetsplats Kastrup.

Varför startar ingen ett nytt Ryanair?

Så varför startar då inte någon i Sverige ett nytt Ryanair med fokus på vår del av världen? Ja, det kommer förstås dyka upp galningar med denna affärsidé och förlora massa pengar. Problemet är att flygindustrin inte är som andra näringar. Det råder stor brist på flygplan eftersom bara en handfull bolag i världen kan bygga dessa.

Det finns förstås gamla maskiner som ingen vill ha eftersom de drar en massa soppa och går ofta sönder. Ett enda nytt flygplan kostar ungefär en miljard kronor – så ni fattar att detta inte är en business för alla. Jag är ledsen att komma med denna dystra analys. Men att ljuga, som många i flygindustrin gjort i decennier, är inte min stil.

Läs även: Därför vill jätten Air France-KLM sluka SAS

ANNONS

Läs även: Fredagskrönikan: Ett studiebesök i sekten Ryanair

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Viggo Cavling
Viggo Cavling

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling
Viggo Cavling

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS