Dagens PS
Detta är en sponsrad artikel

I motvind mot marknaden: Så hittar Lannebo Sverige Plus guldkornen 

Fondförvaltare Martin Wallin & Robin Nestor (Foto: Lannebo Fonder)
ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD
Uppdaterad: 21 feb. 2024Publicerad: 21 feb. 2024

Martin Wallin, fondförvaltare på Lannebo, har varit i branschen i 25 år. Här ger han sin syn på börsen och vad vi kan förvänta oss framöver. 

Mest läst i kategorin

När Martin Wallin, förvaltare för fonden Lannebo Sverige Plus, funderar på vad som kännetecknar börsen är hans första reflektion kortsiktighet och ett just nu-fokus. 

“Det finns väldigt lite utrymme för reflektion och långsiktighet. Det är en tydlig likriktning av investerarnas agerande”, säger han. 

Vågar gå mot strömmen

Om man i stället lyfter blicken och vågar gå mot strömmen finns det många attraktiva investeringsmöjligheter just nu. 

“Det finns stora möjligheter för den som vågar tänka själv och ha en längre placeringshorisont. Det är min ambition”, säger han. 

Det som har skett efter att börsen toppade i slutet av 2021 är en korrektion av aktievärderingar mot ett normalläge efter den tidigare perioden med nollräntor. 

Vad är en rimlig avkastning?

För den som investerar på börsen gäller det att acceptera att nollräntorna inte kommer tillbaka och därmed också inse vad som är en rimlig avkastning. 

“Många tror att man ska göra 20–30 procents avkastning på börsen varje år men det funkar tyvärr inte så. Historiskt avkastar börsen ungefär 10 procent nominellt per år i snitt”, säger han. 

I fonden Lannebo Sverige Plus återfinns stora svenska bolag som Ericsson, Trelleborg och flera bankaktier. 

“De här traditionella bolagen har en låg värdering i ett historiskt perspektiv. Och även när jag tittar på hur de står och går just nu så tycker jag att många av de här aktierna är billiga”, säger han. 

Samtidigt menar han att börsen är tudelad med aktier som blivit billiga och andra aktier som blivit billigare men fortfarande är högt värderade. 

“Det finns bolag och segment av börsen som jag tycker fortfarande har utmanande värdering i nuvarande räntemiljö.”

Framgångsrecept för Lannebo Sverige Plus

Framöver kommer det vara viktigare än tidigare att hitta rätt bolag att investera i. 

“Det kommer finnas, och finns lägen, i många sektorer”, säger Martin Wallin. 

Martin Wallin och förvaltarkollegan Robin Nestor räds inte att gå sin egen väg, vilket utan tvekan varit ett framgångsrecept för Lannebo Sverige Plus.

Om Lannebo Sverige Plus
Fonden har belönats med ett flertal priser genom åren, har högsta betyg från Morningstar och har utvecklats bättre än index på samtliga tidsperioder sedan fondens start 2008 (per 2023-10-31).

Läs mer om fonden Lannebo Sverige Plus hos Avanza 

Läs mer om fonden Lannebo Sverige Plus hos Lannebo 

Läs mer: Tre anledningar att välja Lannebo Sverige Plus 

Lannebo är ett av Sveriges största oberoende fondbolag. Vårt mål är att skapa värde genom att vara en aktiv ägare som får dina investeringar att växa genom att hjälpa företagen vi investerar i att lyckas.

Lannebos artiklar innehåller information om värdepappersfonder och specialfonder. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

Senaste nytt