Dagens PS
Detta är en sponsrad artikel

Experten: Därför är förebyggande hälsoarbete riktigt lönsamt

Skandia
Skandias mål är att hjälpa dig som är chef eller arbetsgivare så att du kan skapa ett ännu mer hållbart företag. (Foto: Skandia)
ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD
Uppdaterad: 06 okt. 2022Publicerad: 14 maj 2022

Att vara lyhörd och fånga upp tidiga tecken på att en medarbetare inte mår bra är säkert något som du som chef eller arbetsgivare vet har stor betydelse. ”En satsning på förebyggande hälsoarbete är ingen kostnad – det är en investering!”, säger Skandias hälsoekonom Jenny Wiener om effekten av att investera i förebyggande hälsoarbete.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När medarbetarna mår bra ökar förutsättningarna för god prestation på jobbet och samtidigt hålla långsiktigt. Att sätta hälsan i fokus på företaget är en lönsam investering. Som chef eller arbetsgivare har du mycket att spara genom att arbeta mer förebyggande inom hälsoområdet.

”Det hela är jämförbart med arbetet att förebygga dyrbara eldsvådor genom att installera brandvarnare, som upptäcker faran i tid. På samma sätt går det att fånga upp tidiga tecken på ohälsa och i ett tidigt skede göra något åt det genom förebyggande åtgärder. Då kommer vi på sikt att undvika höga kostnader och sjukskrivningar”, säger Jenny Wiener, som är hälsoekonom på Skandia.

Mer än halverat sjukskrivningarna

Att arbeta med förebyggande hälsoinsatser för att motverka ohälsa är något som alla tjänar på – medarbetare, arbetsgivare och försäkringsbolag.

I början av 2000-talet ökade sjuktalen kraftigt i Sverige vilket innebar ökade kostnader för samhället. Skandia, som bland annat erbjuder sjukförsäkringar, påverkades förstås också negativt då många av företagets kunder blev sjuka.

Men i stället för att höja sin försäkringspremie valde man att storsatsa på förebyggande åtgärder, något som resulterat i deras Hälsokedja.

Man såg det långsiktigt och vågade förinvestera och adderade en förebyggande Hälsoförsäkring till sin sjukförsäkring vilket resulterat i friskare kunder och en lönsam affär.

Tillsammans med sina kunder har Skandia minskat antalet sjukskrivningar med över 60 procent.

ANNONS

Modellen har en inbyggd morot som innebär att företag som arbetar förebyggande och blir friskare betalar en lägre premie.

”Tillväxt skapas av friska medarbetare. Med hjälp av aktivt förebyggande arbete har vi lyckats vända höga sjukskrivningstal och i förlängningen till och med sänkt premierna då färre blivit sjuka”, säger Jenny Wiener.

”Förändringen har resulterat i en klassisk win-win-win situation, där medarbetare, arbetsgivare och vi som försäkringsbolag sparar stora summor på att man håller sig frisk”, fortsätter Jenny.

Hälsoförsäkring med Hälsosluss

Skandias mål är att hjälpa dig som är chef eller arbetsgivare så att du kan skapa ett ännu mer hållbart företag.

Du och dina medarbetare behöver inte tänka på om det är fysisk eller psykisk ohälsa, eller om problemen är privata eller jobbrelaterade.

”Vi vet att förebyggande arbete lönar sig och det gäller för alla parter. Därför har vi byggt in låga trösklar för att man enkelt ska få hjälp i tid”, säger Jenny Wiener och fortsätter:

”Faktum är att åtta av tio personer som har Skandias hälsoförsäkring kontaktar vår Hälsosluss förebyggande innan sjukskrivning. Det ger oss möjlighet att fånga upp problemen i tid och förhindra kostsamma sjukskrivningar.”

ANNONS

Det handlar om olika typer av insatser, samordning och uppföljning. Skandia startar alltid upp med ett kartläggande samtal för att få en helhetsbild av individens situation.

Det här gör man för att utifrån individens behov kunna stötta upp med flera insatser parallellt, enstaka insatser eller anpassa under vägen för att gå hela vägen in i mål.

Deras dotterbolag Sophiahemmet Rehab Center ansvarar för leveransen av tjänster. Hälsoslussen, dit man först vänder sig, är bemannad med hälso- och rehabvägledare som erbjuder stöd av psykologer, ergonomer, sjukgymnaster, arbetsterapeuter, yrkeslivsplanerare och specialistläkare.

”Det lönar sig verkligen att agera på tidiga tecken på ohälsa. Sjuknärvaron, alltså när någon är på jobbet men inte mår bra, kostar mer än sjukfrånvaron och här finns den största förbättringspotentialen”, avslutar Jenny Wiener.

Läs mer från Skandia: Så blir du en magnet för de bästa medarbetarna

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS