Coronatider är en period då vi spenderar mer tid hemma. I alla fall om man ska tro mäklarstatistiken som visar att köpare fortfarande öppnar plånboken i år. En vindsvåning på 354 kvadratmeter i Vasastan toppar listan över årets hittills dyraste bostadsrätter i huvudstaden som såldes för 56.780.000 kronor.

”Den har i princip alla rätt”.

Så säger mäklaren Josefin Sjöström från nystartade mäklarbyrån Simon Crest som sålde åttarummaren, med fem terrasser, till Di.

Det är Vasastan och Östermalm som fortfarande har bostadsrätterna med de fetaste prislapparna, visar undersökningen för i år som Booli har gjort, där fler än 50 lägenheter hamnar på över 20 miljoner.

Hålla i pengarna verkar gälla i ren allmänhet i dessa tider, men inte när det gäller att köpa lägenhet.

”Det finns en väldig investeringsvilja hos svenskar vad det gäller bostäder just nu, inte minst i premiumsegmentet där bostäder med rätt förutsättningar drar iväg väldigt i pris. Man kan tycka att det allmänna läget med coronapandemin och stigande arbetslöshet skulle kunna ge en negativ syn på bostadsmarknaden, men det är tvärtom. Man förvånas över den här investeringsviljan”, säger Fredrik Kullan, vd på Bjurfors Stockholm.

Han tror att människor kommer att fortsätta vilja investera i bostäder under året, men att prisökningen slår av på takten.

”Vi kommer se ökade priser, ett lågt utbud och hög efterfrågan under en period framöver men jag tror inte att prisökningen kommer vara lika stark eller hög som de senaste månaderna. Sedan beror det på hur samhället utvecklas”.

ANNONS
ANNONS

Mycket, säger han, beror på om det blir en ny svemester-sommar 2021.

”Jobbar vi hemifrån även nästa sommar och struntar i att åka utomlands, då kommer vi få en ny skjuts i prisutvecklingen bland stora bostadsrätter, villor och fritidshus.”