Vi vill bo allt större och vi betalar samtidigt allt mer för det. Villapriserna slår nytt rekord, och har rusat med 20 procent på ett år.

annons
annons

”Det börjar bli riktigt dyrt nu”, sammanfattar Sven-Erik Kristensen, vd för Bjurfors i Göteborg, bostadsmarknaden, till Di. 

Och det stämmer eftersom bostadspriserna har ökat med över 15 procent sedan mars 2020, och för villor är ökningen ännu större, drygt 20 procent.

Största ökningen

Det är det största lyftet sedan Valueguards prisindex började mäta,  och förklaras genom att det finns ett litet utbud av villor jämfört med till exempel bostadsrätter.

Samtidigt har bostaden blivit viktig för många under pandemin, där många vill bo stort och ha tillgång till trädgård.

Sven-Erik Kristensen kallar det ”en pandemieffekt”.

ANNONS
ANNONS

”Vi upplever ett otroligt tryck efter hus och radhus, vilket vi har gjort under hela det senaste året, men det har varit väldigt påtagligt under vintern och våren.”

Några månader till

Han tror vidare att prishysterien kommer hålla i sig några månader till, så länge människor inte kan spendera sina pengar på andra saker som resor och restaurangbesök.

”Jag tror att takten kommer slå av till hösten när man ser att man kan göra annat för pengarna, då kommer priserna att plana ut.”

Läs mer: Oron stor över glödhet bostadsmarknad

 

ANNONS
ANNONS