Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, är rädd för att klyftorna ökar på bostadsmarknaden med de ständigt stigande priserna.

annons
annons

”Alla som har ett boende är glada, de kan sälja med vinst i det här läget. Däremot har vi alla människor som knackar på och som sedan tidigare har haft det svårt att ta sig in, de får det ännu svårare nu”, säger Claudia Wörmann till Aftonbladet.

Som Dagens PS berättat gick villapriserna upp 2,8 procent i mars medan bostadsrättspriserna ökade 1,0 procent, enligt senaste statistiken från från Valueguard. Visserligen visar data för halva april att priserna på bostadsrätter nu backar, men det är bara marginellt (-0,1 procent). Överlag håller bostadsrallyt i sig i pandemin och allra mest har priserna rusar på villor, äver 20 procent på ett år.

”Jag tror inte svenskarnas längtan efter hus och trädgård varit så här stark på många decennier”, säger Fredrik Kullman, vd på Bjurfors Stockholm, till Aftonbladet där SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann alltså uttrycker oro för att gapet mellan dem som har bostad och ingen bostad har växer.

ANNONS
ANNONS

”Man måste verkligen vara på tå i den här marknaden”, säger Claudia Wörmann bland annat i artikeln.