I storstadsregionerna är prisstegringen ännu högre. ”Kunderna ringer så fort jag lägger ut ett nytt villaobjekt”, säger Carina Norrbom, mäklare i Stockholmskommunen Nacka, till SvD.

ANNONS

Nacka leder prisracet för villor i Storstockholm, där genomsnittsvillan blivit 1,4 miljoner kronor dyrare på bara 36 månader.

Snittpriset på en villa i regionen är i dag 5,8 miljoner kronor.

”Utbudet räcker inte till”, säger Nackamäklaren Carina Norrbom till tidningen och slår fast att det är ”säljarnas marknad”.

Villamarknaden skållhet i hela landet

Sedan januari 2018 har villapriserna gått upp med i snitt 26 procent i Storstockholm. I Nacka, som leder ligan, är värdestegringen alltså ännu högre. Även Danderyd och i Österåker är poppis bland husköparna.

Men villaruschen märks inte bara i Stockholm. Det är sug efter huset i hela Sverige, enligt Per-Arne Sandegren, analyschef vid Svensk Mäkarstatistik:

”Det är hela årslöner i värdestegringar på vanliga villor i delar av landet. Det är särskilt stora värdeförändringar i storstadsregionerna”, säger han till SvD.

Efterfrågan på bostadsrätter är också fortsatt stor, dock är marknaden inte lika het som för villor.

ANNONS
ANNONS

Men i landets dyraste stadsdel, Vasastan i Stockholm, får köparen bara nio kvadratmeter för en miljon kronor. Det säger en hel del om läget.

Läs hela artikeln.

Läs även: SHB: Prisgap krymper mellan villor och borätter [DagensPS.se] »