Villapriserna stiger i hela landet, under april rusade priserna. Allra mest steg priserna i Stockholmsområdet. Lägenhetspriserna steg, men inte lika mycket.
”Det är bara att konstatera att villapriserna fortsatte mot nya höjder under april”, säger Robert Boije

ANNONS
Prisutvecklingen på villor i Sverige. (Tabell: SBAB/Booli)

Villapriserna stiger på bred front i Sverige, bara under det senaste har priset på villor stigit med ungefär 25 procent, enligt Boolis HPI Index. I april steg priserna mest i Storstockholm, en uppgång på 4,6 procent. I rikets näst största region, Storgöteborg steg priserna med 3,4 procent och i Stormalmö 2,1 procent. Bara under det senaste tre månaderna steg priserna med tio procent.

”Det är förstås mycket uppseendeväckande siffor. Det blir intressant att se om det kraftigt ökade intresset för villor består efter att pandemin är över. Prisuppgången på villor har helt klart drivits av pandemin och inte av låga boräntor eftersom boräntorna var i princip lika låga innan pandemin”, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Lugnare på lägenhetsmarknaden

Prisutvecklingen på lägenheter i Sverige. (Tabell: SBAB/Booli)

Det var lugnare på lägenhetsmarknaden under april efter att ha gått upp under föregående månad. I mellersta Sverige steg priserna med 2,3 procent och i Stormalmö med 1,7 procent. I de två största regionerna var det stiltje på lägenhetspriserna, upp med 0,1 procent i Storstockholm och i Storgöteborg gick priserna till och med ner med 0,9 procent.

”Särskilt de senaste två månaderna har prisökningarna på lägenheter hamnat rejält efter dem på villor. Den avmattning vi såg redan under mars i flera regioner ser ut att ha fortsatt under april”, säger Boije.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Fler villanyheter på [Dagens PS]