Villaspekulanter uppges tävla om att lägga första budet innan husen ens lagts ut till försäljning. ”Vi undrar hur det ska sluta.”

ANNONS

Det säger Maria Ekängen, Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Karlstad, till Dagens Nyheter där hon konstaterar att villapriserna rusar mer än någon räknat med.

Svensk Mäklarstatistik, som DN hänvisar till, uppger att villapriset i snitt ökat med 37 procent sedan 2016.

Då, för fem år sedan, kostade genomsnittsvillan 2,8 miljoner kronor. I dag är villapriset i landet i snitt 3,9 miljoner kronor med den största ökningen räkning i kronor i Stockholms län.

Lägger bud innan visning

Mäklare vittnar om att köpsugna villaspekulanter tar kontakt innan objekt ens nått annonsmarknaden.

”De har ofta varit med om tuffa budgivningar, och det är klart att om det kommer ut något så lägger många ett bra bud innan visning och hoppas på att det ska hålla hela vägen. Så jag själv tycker att det kommer fler bud innan visning nu, och det där blir som en hets”, säger Helen Norrman, fastighetsmäklare och partner på Boporten fastighetsförmedling i Umeå, till tidningen.

Många frågar om kommande objekt för att vara först till kvarn.

Och samtidigt uppges det publika utbudet av villor vara lågt, efterfrågan överträffar utbudet rejält.

ANNONS
ANNONS

”Det märker vi. Vi säljer av ett stort bestånd redan innan. Det publika utbudet är väldigt lågt för tillfället”, förklarar bland andra Mattias Larsson på Bjurfors Skåne i artikeln.

För mäklarna har den enorma ruschen efter villor, innan husen annonserats ut, gjort det svårare att värdera objekten.

Läs även: Fortsatt prisfest på bostäder [DagensPS.se] »