Antalet sålda villor i Sverige noterade nytt rekord i juni, enligt statistik för månaden från bostadssajten Hemnet.

I juni såldes 5 797 villor, det är nytt rekord i antal sålda villor under en månad och den högsta månadsnoteringen som Hemnet haft sedan dess tidsserie startade i januari 2014.

Under juni såldes det 13 procent fler villor än under motsvarande månad i fjol.

”Denna utveckling kan ses som ett resultat av en fortsatt hög efterfrågan i kombination med den tydliga ökningen av antal publicerade villor”, skriver bostadssajten, som även tror att effekterna av att fler semestrar hemma spelar in, liksom vaccinationerna och lättnaderna i restriktionerna.

Det ökar möjligheterna för att gå på bostadsvisningar, menar Hemnet i pressmeddelandet.

Räknar med ihållande trend

Ytterligare en stor och bidragande orsak till utvecklingen är, tror Hemnet, att det just nu är ett högt inflöde av nya villor till salu på marknaden.

Under pandemin har utbudet av villor till salu varit överlag lågt.

Ökat villautbud och stigande efterfrågan gör att den svenska villamarknaden är fortsatt glödhet.

Bedömningen är att den här trenden kommer att hålla i sig och att aktiviteten blir hög även denna sommar, precis som i fjol.

”Vi har haft en hög efterfrågan på villor under det senaste året men då har antalet försäljningar, som trots allt legat på höga nivåer, hållits nere av ett lågt utbud. De senaste veckorna har dock antalet publicerade villor ökat kraftigt och då får vi den här ovanligt höga aktiviteten med rekordmånga villaförsäljningar”, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet.

ANNONS
ANNONS

Fler tror att priserna går upp än ned

I undersökningen, Köparbarometern, framgår det också att färre tror på stigande priser på bostadsmarknaden i stort framöver.

”Att prisförväntningarna minskar är sannolikt en effekt av att de kraftiga prisökningarna vi sett under våren har mattats av. Framför allt ökade andelen som tror på stillastående priser framöver, vilket skulle kunna tala för en dämpning i de prisuppgångar vi sett. Samtidigt kan man notera att andelen som tror på stigande priser är nästan tre gånger så hög som andelen som tror på sjunkande priser”, säger Erik Holmberg i rapporten.

Läs även: Så rika blir villaägare i Sverige – varje dag [Dagens PS]