Under februari-april har huspriserna i Sverige stigit med 2 procent, jämfört med tremånadersperioden innan. Här går villapriserna upp mest.

Enligt Affärsvärlden, som hänvisar till ny SCB-statistik, har huspriserna avancerat i 16 av landets län med Gotland och Blekinge i topp. På Gotlan och Blekinge uppges priserna ha stuckit i väg upp med 6 procent under den aktuella tremånadersperioden.

Under samma tid har priserna på hus gått ner i fyra län: Norrbotten (minus 5 procent), Uppsala (minus 3 procent), Värmland (minus 2 procent) och Gävleborg (minus 1 procent).

Enligt tidningen, som alltså refererar till Statistiska centralbyråns siffror, steg huspriserna i Storstockholm och Stormalmö med 3 procent under februari-april, och i Storgöteborg med 2 procent.

Så går priserna där du bor

Skellefteå uppvisar starkast prisutveckling på hus i de större kommunerna med en uppgång på 14 procent, följt av Södertälje (plus 9 procent).

Även Varberg och Umeå, där huspriserna gått upp 8 procent, utmärker sig på listan.

ANNONS
ANNONS

I Luleå har huspriserna sjunkit med 11 procent och i Uddevalla med 8 procent.

Även i Uppsala märks en kraftig nedgång, minus 7 procent under rapportperioden.

Det ska understrykas att alla kommuner emellertid, på årsbasis, noterar 12 procents uppgång i huspriserna.

Dalarna är det län som toppar huspriserna under tremånadersperioden i år, plus 20 procent, följt av Västernorrland och Blekinge, båda på plus 17 procent.

I Storstockholm och Stormalmö gick priserna på hus upp med 13 procent under perioden, och i Storgöteborg med 11 procent.

ANNONS
ANNONS

Borlänge är den kommun under kategorin större tätort som leder prisligan på hus under februari-april, på årsbasis alltså, med en uppgång på hela 31 procent.

Tvåan, Södertälje, hade en prisuppgång på 19 procent under samma tid.

Läs även: Villapriserna stiger i landet – här rusar de kraftigt [DagensPS.se] »