En chockavgift på hundratusentals kronor kan drabba svenska bostadsköpare av småhus, även bostadsrättsköpare kan åka på en smäll.

ANNONS

När bostadspriserna går upp stiger även avgifterna i samband med bostadsköp, och dessa avgifter som beskrivs som dolda i Dagens Nyheter kan bli en obehaglig överraskning för den som inte är medveten om vad som gäller.

Som regel rör det sig bara om drygt en tusenlapp för den som byter bostadsrätt eller köper en bostadsrätt, men för den som köper ett småhus kan kostnaden bli betydligt högre, skriver tidningen.

För småhus kan avgifterna, stämpelskatter för lagfart och pantbrev, bli tiotusentals kronor och till med flera hundratusentals kronor, berättar DN.

”För den som till exempel köper en villa utan befintliga pantbrev för 7 miljoner kronor och belånar den till 85 procent kan stämpelskatterna kosta mer än 200 000 kronor”, framgår det i artikeln.

Tipset är att ha en buffert för avgifterna

Rådet till svenska bostadsköpare är att se till att ha pengar så det räcker när budgivningen är i gång.

ANNONS
ANNONS

Bostadsrättsföreningar brukar ta ut en avgift som ska täcka administration när lägenheter får nya ägare, oftast är den på knappt 1 200 kronor och i föreningens stadgar framgår det om det är köparen eller säljaren som ska betala avgiften, berättar DN som uppger att bostadsrättsföreningar även tar ut en avgift på 1 procent av prisbasbeloppet när lån registreras som bostadsköpare tagit för att finansiera sina bostadsaffärer.

För varje lån som en bostadsägare tar, exempelvis vid renovering, tillkommer avgiften på 1 procent av prisbasbeloppet.

Till skillnad mot vad som gäller för småhus står bostadsrättsföreningar för stämpelskatter, eftersom de äger sina fastigheter.

Småhusägare måste däremot betala en skatt på 1,5 procent av köpesumman eller taxeringsvärdet för sin lagfart, och Lantmäteriet kräver dessutom en expeditionsavgift på 825 kronor, enligt DN-artikeln.

Dock slipper du kostnaden för lagfart om du ärver villan eller får den som gåva, och ytterligare dispens finns från lagfartskostnaden.

ANNONS
ANNONS

Se mer om det på DN.se där du även får information om hur reglerna ser ut för pantbrev.

Enligt tidningen drar svenska staten in mångmiljardbelopp på lagfarter och inteckningar, och innevarande år väntas bli ett nytt rekordår i intäkter från detta.

Läs även: Svenskars skuldsättning rusar – nu 5000 miljarder [Dagens PS]