Många vill inte bo nära problem. Inte politiker heller. Nu visar forskning att de nekar bygglov där de själva bor för att skydda sig.
Vill inte ha problem – nekar bygglov där de själva bor
Mest läst i kategorin
Är våra lokalpolitiker representativa för oss väljare?
De är i vart fall representativa för talesättet ”Var och en är sig själv närmast”. Nu visar ny forskning från Stockholms universitet att svenska politiker försöker undvika flerfamiljshus nära där de själva bor, när bygglov ska beviljas.
Kort och enkelt byggs det färre flerfamiljshus i områden där kommunpolitiker bor, enligt ny forskning vid Stockholms universitet.
Svenska kommunpolitiker är mindre benägna att godkänna bygglov för nya flerfamiljshus i sina egna bostadsområden.
Får bygga någon annanstans
I stället tenderar politiker att flytta impopulära byggprojekt till andra delar av kommunen, även om det ökar ojämlikheten lokalt och påverkar livsmiljön i hela kommunen.
Det är i kommunerna man avgör bygglov. Den nya studien är baserad på data från tre valperioder och samtliga kommuner i Sverige.
Resultatet är tydligt. Politiker tenderar att skydda sina egna bostadsområden.
”Det är tydligt att politiker placerar nya, impopulära byggprojekt i områden där de själva inte bor”, säger Olle Folke, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet, tidigare vid Stockholms universitet, och en av de forskare som ligger bakom studien.
Senaste nytt
Omdiskuterade projekt
Bygglov för flerfamiljshus är ofta omdiskuterade eftersom husen påverkas ljus och trafik samtidigt som de ökar trycket på sådant som barnomsorg och sjukvård.
Undersökningen baserar sig på kommunalval där vänster- eller högerblocket vunnit med liten marginal och omfattar i den delen cirka 40 procent av kommunerna.
Efter ett typiskt jämnt val godkänns ungefär 10 procent färre flerbostadshus i områden där det bor fler politiker från den styrande majoriteten.
Både höger och vänster
Studien analyserar politiker i samtliga 290 kommuner. Både höger- och vänsterpolitiker bor ofta i relativt välbärgade områden med högutbildade, höginkomsttagare och hushåll som äger sina bostäder.
Det är dock statistiskt mindre sannolikt att hitta politiker från högerblocket i områden med låginkomsttagare och utrikes födda.
Forskarna hittar flera förklaringar till att politikerna skyddar sina egna områden.
”En anledning kan vara att de har bättre insikt i de negativa konsekvenser som byggprojekten kan föra med sig i det egna närområdet. Ekonomiska intressen, som att skydda värdet på den egna bostaden, samt sociala faktorer, som att undvika kritik från grannar och bekanta, kan också spela roll”, säger Linna Martén, en annan av forskarna bakom studien.
Läs mer:
Gängvåldet leder till ökad segregation – bostadsområden får nobben. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.