Dagens PS

Gängvåldet leder till ökad segregation – bostadsområden får nobben

skjutning
Våldet i Sverige leder till mindre intresse för vissa orter. (Foto: Pexels)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 30 nov. 2023Publicerad: 01 dec. 2023

När skjutningarna och sprängningarna fortsätter runt om i landet så leder det samtidigt till att spekulanter undviker bostäder i de drabbade orterna. Platser som tidigare upplevdes som säkra får nu tummen ner.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu är det inte bara läget på fastigheten som spelar någon roll längre, nu kollar allt fler bostadsspekulanter upp om orten i fråga har drabbats av våld på sistone eller inte. I Stockholm svarade runt en tredjedel av mäklarna att våldet spelar in i valet av bostad, enligt en enkät gjord av Fastighetsbyrån i oktober.

“Vi märker att det är mindre intresse och visningsdeltagare i de områden där sprängningar förekommit i närtid”, uppger en av mäklarna.

Gängvåldet skapar rubriker utomlands

Den våldspiral som har drabbat Sverige gör även att andra länder får upp ögonen vad som sker inom de svenska gränserna. Jesper Brodin, vd för svenska möbeljätten Ikeas detaljhandelsgren, har till exempel intervjuats i Financial Times där han beskrev det hela som “en social jordbävning”.

Den jordbävningen vill allt fler på jakt efter bostad undvika till varje pris – vilket i sig leder till en utveckling som politikerna helst inte vill se mer av.

“Tyvärr kanske det kommer att öka segregationen”, säger Johan Vesterberg på Fastighetsbyrån.

ANNONS

Senaste nytt

Priserna minskar i drabbade områden

Inom huvudstaden talar statistiken sitt tydliga språk. I områden där våldsdåden har avlöst varandra i media har även priserna rasat, med till exempel Hässelby-Vällingby som har sjunkit som en sten i öppet hav, med nästan 15 procent det senaste året. I Spånga-Kista ligger siffran på nästan minus fyra procent, och på Essingen har priserna gått ner med runt tre procent. Samtidigt vill spekulanter gärna betala mer för att bo i områden som Kungsholmen och Östermalm, vars bostadspriser har stigit med runt fyra procent, berättar DN.

ANNONS

Det är ibland svårt att veta var nästa explosion kommer äga rum, och därför kan nya områden snabbt dyka upp och anses vara farliga, områden som tidigare ansågs trygga, menar Johan Westerberg.

“Där det exempelvis skett en sprängning kan det, i alla fall kortsiktigt, påverka efterfrågan.”

Läs även:

Här har kriminella gäng sina företag – Dagens PS

8 av 10 företagare dömer ut politiken – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS