En kartläggning visar att en VD i mediebranschen ska ha köpt ett kontrakt på en paradvåning i City för en miljon kronor i bitcoin.

I en ökänd fastighet i Stockholms innerstad pågår omfattande svarthandel. Det som säljs är hyreslägenheter på åtråvärda adresser.

”Huset är Stockholms mest använda fastighet för skenbyten och svarta kontrakt,” säger en initierad källa som kan den underjordiska bostadsmarknaden.

Det är Hem & Hyra som har granskat svarthandeln och allt tyder på att granskningen stämmer. Fastigheten som ligger på Drottningholmsvägen 78 på Kungsholmen är en språngbräda för de som olagligt vill köpa ett hyreskontrakt.

De senaste tre åren har 144 personer varit skrivna på adressen trots att fastigheten bara har 28 lägenheter.

Svarta kontrakt och fejkade byten omsätter många miljoner i det dolda och börjar med folkbokföringsbrott. Lagen säger att du måste bo där du är skriven. Och i fastigheten på Kungsholmen har folk flyttat in och ut väldigt snabbt. Trots att det inte bott människor i hyreshuset på många år, vittnar grannar.

VD i Hyresnämnden

Av de 144 stycken som varit folkbokförda på adressen har nu några av dem hamnat i Hyresnämnden och riskerar att bli av med sina nuvarande hem.

ANNONS
ANNONS

Bland de som hamnat i Hyresnämnden finns en tung VD i mediebranschen som har en årsinkomst på en bra bit över en miljon kronor.

Mannen som jobbar mediebranschen är 45 år och sitter på flera VD-poster inom en välkänd mediekoncern. Koncernen omsätter totalt 1,5 miljarder kronor om året. Han flyttade 2016 enligt folkbokföringsregistret från ett villaområde, i en närförort där huspriserna ofta hamnar på strax under tio miljoner, till adressen på Drottningholmsvägen 78.

Sålde villa för miljoner

Han sålde sin villa för 6,6 miljoner och nästan exakt ett år senare använde han hyreskontraktet för att byta till sig en fyra på 127 kvadratmeter vid Vasaparken i Stockholm.

Den andra parten i bytet, som nu ligger hos Hyresnämnden, är en känd veteran i musikindustrin. En skivbolagschef och producent som arbetar med några av Sveriges absolut största och mest folkkära artister.

VD:ns nuvarande värd fick tips om att bytet inte skett på rätt sätt som i sin tur anmälde till Hyresnämnden. Enligt tipset ska VD:n betalat det exklusiva förstahandskontraktet med en miljon kronor i bitcoins. En kryptovaluta som gör det svårt att spåra affären.

Läs hela Hem & Hyras granskning här.

Läs mer: Nöjesprofil vräks från innerstadslägenhet [Dagens PS]