Utspelet kommer efter en skattesmäll som drabbat gruvjätten Boliden. Företaget har enligt Di vädjat till finansministern att få slippa betala 212 miljoner kronor i energiskatt efter en fadäs – men får nobben.

ANNONS

”Jag är grymt kritiskt till hur det här har hanterats”, säger nu vd:n Lennart Evrell med adress till Magdalena Andersson, berättar Di.

Tidningen förklarar att bakgrunden är att en leverantör skickade fel färg på dieseln till Antikgruvan mellan 2009 och 2012.

När felet upptäcktes bytte Boliden omedelbart till rätt färg på dieseloljan – och informerade myndigheterna om vad som hänt.

Men Skatteverket backade inte från sitt krav och Boliden har sedan förlorat i både förvaltningsrätten och kammarrätten – bolagets överklaganden har inte fått gehör. Och inte heller regeringen har låtit sig blidkas när Boliden vände sig dit om upprättelse. I förra veckan kom beskedet att regeringen avslår Bolidens vädjan.

”Vi var helt övertygande om att regeringen skulle ge oss rätt. Vi har betalat rätt skatt för det vi har använt dieseln till, samtidigt är vi ansvariga för färgkodning och vi gjorde fel, men 212 Mkr står inte på något sätt i proportion till felet vi har gjort”, säger Lennart Evrell till Di.

”Blir man för bokstavstrogen uppmanas folk att gå på bokstaven och för lite på att bygga sunda kulturer där man gör rätt saker. Jag tycker inte att det stimulerar god etik och moral, det är oetiskt det som har hänt.”

Boliden betalade den extra skatten redan 2013, enligt Di.

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Näringslivet rasar mot astronomisk skattesmäll [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: ”Kan man verkligen göra så här?” [DagensPS.se] >