De flesta uppskattar att jobbskatteavdraget ger mer pengar i plånboken varje månad. Vad man då kanske inte tänker på är vilken skatt det blir när livet förändras. Föräldraledigheten, sjukskrivningen eller uppsägningen kan innebära en skattechock. 

ANNONS

Det skriver Dagens Nyheter i en artikel. Föräldralediga och sjukskrivna personer får oftast ut 90 procent av sin tidigare arbetsinkomst genom kollektivavtalen. Arbetslösa får mindre än så på grund av taket i a-kassan. Det här vet de flesta om.

Vad många löntagare däremot bortser ifrån är att skatten blir högre. Anledningen är jobbskatteavdraget, som trädde i kraft första gången 2007.

Tanken med avdraget är att belöna den som förvärvsarbetar framför den som inte gör det. Med en heltidslön på 35 000 kan skillnaden bli mer än 2000 kronor i månaden.Det kan bli märkbart för hushållsekonomin, när också själva inkomsten minskar, varnar DN.

Turbulent kring pensionärernas skatt

Det här förhållandet har tidigare också gällt pensionärer. Men nu har regeringen höjt grundavdraget för dem. Beslutet ska ge ungefär samma beskattning för pensionärer som för yrkesaktiva – förutsatt att de har gått i pension tidigast det år då de fyller 66. Går de tidigare än så förlorar de sitt höjda grundavdrag, och skatten blir omkring 2 500 kronor högre.

Det här är emellertid inte heller en bestämmelse som du kan styra efter, eftersom beskattningen för pensionärer kommer att ändras ytterligare en gång nästa år. Då införs en ny skattetabell som gäller personer födda efter 1957. De kommer att få del av det nya grundavdraget från och med året de fyller 67, skriver Dagens Nyheter.

ANNONS
ANNONS

Läs också:

Nya regler – pensionärer förlorar tusenlappar [Dagens PS]