Skatteverket varnar: Klicka inte på länken

Uppdaterad: 21 mars 2017Publicerad: 21 mars 2017
Varning för bluffmejl som ser ut att komma från Skatteverket - klicka inte på länken! (Foto: TT)
Varning för bluffmejl som ser ut att komma från Skatteverket - klicka inte på länken! (Foto: TT)

Deklarationstider råder och som DagensPS.se tidigare berättat tar bedragare tillfället i akt, bland annat genom att skicka mejl med Skatteverkets logga.

ANNONS
ANNONS

Nu skriver även Aftonbladet om bluffmejl som vid en första anblick ser ut att komma från myndigheten. Men i själva verket är det skojare bakom mejlen och Skatteverket går nu ut på Twitter och varnar för bluffen.

“Vi skickar aldrig ut mejl på det här sättet – klicka inte på länken”, säger Andreas Olsson, säkerhetsrådgivare på Skatteverket, till AB.

“Gör man det kommer man till ett formulär där man ska ange sina kortuppgifter för att få återbäringen insatt på sitt konto. Och det är förstås bluff”, fortsätter han i tidningen.

Han uppger att minst en person blivit lurad på pengar genom bluffmejlen, som lovar skatteåterbäring men som bara har ett syfte: att tömma ditt konto på pengar.

Andreas Olsson understryker att Skatteverket aldrig går ut med information på det här sättet, deklarationsblanketten skickas antingen till folkbokföringsadressen eller till den digitala brevlådan.

“För att få tillgång till uppgifterna krävs till exempel mobilt bank-id”, säger Andreas Olsson till Aftonbladet och råder dig som blir misstänksam att ta en extra titt på avsändaradressen i mejlet. Där är adressen inte till Skatteverket utan en annan och dessutom är mejlen ofta kryddade med “Kära skattebetalare” och liknande när bedragare är i farten, konstaterar han.

Om du ändå råkar klicka på länken är tipset att direkt kontakta banken och spärra ditt kort och/eller bankkonto plus att göra en polisanmälan om bedrägeri.

Det kan också vara klokt att ominstallera datorn, framhåller Skatteverkets säkerhetsrådgivare i AB-artikeln, eftersom länkarna i bluffmejlen ofta är smittade med virus eller elaka koder som är svåra att upptäcka, säger han.

På Skatteverkets hemsida finns mer information om bluffmejl.

MISSA INTE: Nu kommer skatteåterbäringen – på låtsas  >

LÄS ÄVEN: Skattelycka: Reglerna ändras i sista stund  >

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS