”Hushållen maktlösa” när bubblan spricker

Uppdaterad: 18 apr. 2017Publicerad: 18 apr. 2017
När bobubblan spricker står enskilda svenska hushåll "maktlösa"

Enligt en färsk Novus-undersökning, som citeras av Svenska Dagbladet, är endast 6 procent av svenskar oroliga för fastighetsmarknaden på lång sikt. Men enligt två nationalekonomer – Ola Olsson vid Handelshögskolan i Göteborg och Lars Jonung vid Ekonomihögskolan i Lund – finns det all anledning till större ängslighet.

ANNONS
ANNONS

Efter lång tids prisrally och rekordlåga räntor har skulderna byggts upp bland hushållen. Och skulle Sverige gå in i en lågkonjunktur – vilket Jonung och Olsson tror sker om bara några år – står ”enskilda hushåll maktlösa”, förklarar duon för SvD Näringsliv.

”Det finns stor anledning till oro /…/ Just nu är vi i en intensiv högkonjunktur. Men den kommer att följas av en lågkonjunktur i framtiden. Då kan högbelånade hushåll hamna i en knipa”, säger Jonung.

Vad som blir startskottet för nästa lågkonjunktur kan vara en ”internationell chock” som handelskrig mellan Kina och USA eller en ny finanskris i Grekland, menar de. Dock kan svenskar andas ut kortsiktigt: räntor på 4-6 procent kommer inte inom någon ”snar framtid”, tror experterna.

MISSA INTE: Risk för chockhöjning: ”Se upp, bolånetagare”  >

LÄS ÄVEN: Experter: Gör du detta ”är du lurad”  >

ANNONS
ANNONS