Hur känns det att vara tillbaka efter semestern? Det kan vara värdefullt att känna efter ytterligare en gång innan stressnivåerna är tillbaka i det vanliga hamsterhjul-läget, som brukar infinna sig när man jobbar på till max och försöker få livspusslet att fungera någorlunda.

ANNONS

När du stressar som mest är det nämligen väldigt svårt att samtidigt känna in hur man mår och har det. Då är det nästan omöjligt att höra den inre rösten och komma i kontakt med vad det var som du egentligen drömde om en gång i tiden innan den så kallade ’realismen’ trädde in på den egna, mentala arenan.
För du vet väl att det mesta sitter i huvudet, och ska du göra någon karriärförändring så börjar allt i tanken.

Vågar du tänka tanken att växla karriärspår just denna hösten? Är det rätt läge?

Visst kan det vara bekvämt att jobba på med det som är tryggt och invant. Med människor du känner och förhoppningsvis trivs ihop med och med sådant du kan bra och kan göra utan någon större ansträngning. Det är mänskligt att sky förändring när det ändå är rätt okej där du står just nu.

Det är dock även viktigt att växa och utvecklas och det gör människor oftast bäst när de går utanför sin trygghetszon, som till exempel att byta jobb – internt eller externt. Det är något vi behöver göra då och då. Inte minst för löneökningens skull. Hoppjerkorna, som de kallades förr, tjänar nämligen som regel mer pengar än de som är kvar väldigt länge på samma arbetsplats och/eller på samma tjänst.

Nu är ju pengar verkligen inte allt, men ändå.

Någon annat som också blir en bonus vid ett byte av arbetsgivare lite då och då är att man utvidgar sitt nätverk, och vi vet ju alla hur viktigt det är att ha många kontakter på dagens arbetsmarknad. Nya möten och nya miljöer kan verkligen berika ens liv på flera plan.

ANNONS
ANNONS

Det finns alltså en rad anledningar till att du kan ha stor nytta av att ta dig en ordentlig funderare på om det är nu det är dags att ta beslutet att på allvar se dig om efter nya utmaningar. Tar du beslutet att låta bli finns det ytterligare en väg att gå för att ändå utmana dig själv att utvecklas på jobbet – och det är att du bestämmer dig för att använda din kreativitet mer för att hitta sätt att lösa dina uppgifter på ett smartare sätt. Att du ändrar förhållningssätt till det du gör så att du tvistar till saker så att det ändå känns nytt.
Gör inte allt precis som du alltid har gjort utan tänk. Och agera utanför boxen ibland!

Exakt hur detta ska gå till spelar egentligen ingen roll. Bara du tar något litet steg till någon form av förändring. Oavsett vad så önskar jag dig en riktigt bra start på hösten och jag hoppas att du får många riktigt bra, nya lärdomar om både dig själv och andra.