Nya siffror visar att underskottet på nybyggda villor bara ökar. Så här stort är fallet av andelen nya villor i nyproduktion.

ANNONS

Enligt nya siffror i SBAB Booli Housing Market Index, som återges av Nyhetsbyrån Direkt, blir underskottet av nya villor bara större.

”Det är nu hög tid för både kommunernas bostadsplanerare och bostadsproducenterna att börja fundera på prioriteringsordningen i bostadsbyggandet. Det markanta fallet i andelen villor i nyproduktionen av bostäder från 40 till 20 procent det senaste decenniet har helt klart lett fram till dagens underskottsproblematik”, säger SBAB:s chefekonom Robert Boije i en kommentar.

Indexet baseras på utbudet av nyproducerade villor i relation till efterfrågan på orterna och sett till hushållens köpkraft och flyttmönster.

Indexet finns beräknat för hyresrätter, bostadsrätter och villor, ned på kommunnivå om tillräckligt dataunderlag finns.

Om indexet är över 1,5 betyder det att utbudet är större än efterfrågan, och ett index under 0,5 vittnar om det byggs mindre villor än vad som efterfrågas.

ANNONS
ANNONS

SBAB: Så borde prioriteringen se ut

Det är stora variationer geografiskt.

”För villor är indexet för hela Sverige 0,5 under det andra kvartalet – alltså just vid gränsen för underskott. Tydliga underskott finns på flera håll, framför allt runt Stockholm. Även i Skåne råder underskott och Västra Götaland rör sig raskt åt det hållet”, skriver Direkt i artikeln som publiceras på Omni.se och där det framgår att indexet för bostadsrätter är 0,8 och att trenden varit vikande sedan mitten av 2019.

”I flera kommuner i Sverige har vi under de senaste åren haft stora överskott av nya bostadsrätter. Det finns flera troliga förklaringar till detta”, säger Boije.

När det gäller hyresrätter ligger indexet på 1,3 med en tendens om en stigande trend senaste året.

SBAB anser att småhus borde vara fräste prioritet i bostadsbyggandet, följt av bostadsrätter och slutligen hyresrätter.

Hyresrätter har de senaste åren dominerat stort i nyproduktion.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Äldre med småhus vinnare på bostadsmarknaden [Dagens PS]

Läs mer: SCB: Här stiger villapriserna i Sverige mest [Dagens PS]

Läs vidare: Politikerna: Småhus ska lösa prisrusning på bostäder [Dagens PS]