Sparekonom varnar och tipsar om hur du skyddar dig.

ANNONS

Enligt Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, kan utgången av det tyska valet få negativ påverkan på din ekonomi.

Han tror att förbundskansler Angela Merkels valseger leder till räntehöjningar, förklarar han för Dina Pengar i Expressen.

”Man ska se till att ha utrymme för en höjd ränta. Om man inte har råd måste man vara beredd att byta boende”, deklarerar Bornold i artikeln och fortsätter:

”På kort sikt kommer valet i Tyskland inte påverka svenskarna speciellt mycket, eftersom detta var ett ganska väntat resultat. Däremot innebär detta att det kommer bli betydligt dyrare på sikt, det är framför allt våra bolån som jag tänker på”.

Han spår att de europeiska bankerna – Sverige inkluderat – kommer att börja höja den rekordlåga räntan med ett par-tre procent och att det drar i gång i vår.

ANNONS
ANNONS

Hans tips är alltså att se till att ha utrymme i budgeten för räntehöjningen. Att binda räntan är inte lösningen, det skjuter bara problemet framåt, anser han. Och den som inte har ekonomi för att klara den här räntehöjningen får helt enkelt flytta till ett billigare boende, är hans råd.

Joakim Bornold tror också att Sverige inom en snar framtid tvingas ta ställning till om vi ska ingå i eurosamarbetet som en följd av att Merkel sitter kvar som förbundskansler i Tyskland fyra år till. Tyskland kommer att driva den linjen starkt, menar han och får stöd av Robert Bergqvist, chefsekonom vid SEB, som säger till Dina Pengar att Sverige kan ”hamna under press att införa euron”.