Enligt Sveriges Radio har landets kommuner tappat 15 miljarder kronor i skatteintäkter under coronakrisen.

ANNONS

Risken finns med en stigande arbetslöshet till 13 procent, som regeringen skissat på i ett värstascenario, att Sveriges kommuner kan förlora ännu mer i skatteintäkter, framgår det.

”Om staten inte täcker de kostnadsökningar och intäktsförluster som kommunerna kommer att ha då finns det ju risk att kommunsektorn också börjar jobba med besparingar och i nuläget vore det inte särskilt bra med tanke på att då gör de så att krisen blir ännu större”, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges Kommuner och Regioner, till Ekonomiekot Extra i Sveriges Radio.

Kommuninvest konstaterar i inslaget att kommunerna hade det tufft redan före pandemin. Man delar bilden att kommuner kan tvingas till besparingar samt höja skatten.

Finwire rapporterar att Riksbanken inleder köp av obligationer utgivna av svenska kommuner och regioner samt Kommuninvest i Sverige. Köpen äger rum mellan den 27 april och den 30 juni till ett nominellt belopp om 15 miljarder kronor, enligt ett pressmeddelande. Obligationsköpen sker för att ge stöd åt ekonomin och stödja kreditförsörjningen.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Experter: Höjda skatter väntar efter krisen [DagensPS.se] »