Dagens PS

Toppchefer rasar över “sjuka” Generation Z 

Sjukfrånvaro
Kan man skylla Tysklands krassliga ekonomi på “sjuka” arbetare? (Foto: Berit Roald/Scanpix/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 02 nov. 2024Publicerad: 01 nov. 2024

Det ska handla om sjukfrånvaro. I Tyskland slår den nämligen nya rekord – något vissa tyska chefer menar beror på att unga blivit alltför “arbetsovilliga”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tyskland, EU:s största ekonomi, har länge stått inför ekonomiska utmaningar. 

ING:s chef för makroekonomi, Carsten Brzeski, summerade läget som att “allt som kan gå fel har gått fel – eller är på väg att göra det”. 

Nu pekar flera toppchefer finger mot den yngre generationen – framförallt Generation Z – som man menar har blivit “beroende av sjukledighet”, detta enligt Fortune

Hög sjukfrånvaro

I Tyskland har sjukfrånvaron skjutit i höjden. Enligt data från försäkringsbolaget TK missade tyskarna i snitt 19,4 arbetsdagar på grund av sjukdom under 2023 – nästan fyra gånger fler dagar än i Storbritannien.

I Sverige syns förvisso ett liknande fenomen. Enligt SVT har personer under 30 år dubbelt så mycket korttidsfrånvaro jämfört med sina äldre kollegor. Antalet unga som sjukanmält sig över sex gånger på ett år har mer än fördubblats under de senaste tio åren. 

“Jag tror inte jag tar jobbet lika seriöst som äldre”, sa Lukas, 23 år.

Att unga inte tar jobbet seriöst börjar dock på allvar oroa flera tyska chefer.

ANNONS

Senaste nytt

Skadar ekonomin 

ANNONS

Senast häromveckan sa den svenska vd:n för den tyska biltillverkaren Mercedes, Ola Källenius, att tyskarna har för mycket sjukfrånvaro och att detta skadar den tyska ekonomin, detta enligt SR

En annan, anonym chef för ett ledande tyskt tillverkningsföretag menar i sin tur att unga anställda är “ovilliga att jobba” och att de saknar förståelse för vilka uppoffringar som krävs för att landets ekonomi ska blomstra.

Enligt tyska arbetsgivarförbundet VFA kostade sjukfrånvaron den tyska ekonomin 26 miljarder euro under förra året. Fler sjukdagar, menar de, har direkt påverkat ekonomin och bidragit till att den minskade med 0,3 procent år 2023. 

Om sjukfrånvaron legat på en “normalt lägre nivå”, skulle ekonomin istället ha vuxit med 0,5 procent, menar de.

Tar i med hårdhandskarna

Vissa företag tar nu i med hårdhandskarna. 

Teslas fabrik i Grünheide valde nyligen att göra hembesök hos de anställda som rapporterat sjukdom – efter att statistiken visat en markant ökning av sjukfrånvaro på bland annat fredagar.

Teslas tyska produktionschef André Thierig sa att det rör sig om ett “utnyttjande av det tyska sociala systemet” snarare än arbetsvillkor, som enligt honom är likadana alla dagar i veckan.

Rimligt att skylla på förkylningar?

ANNONS

Men att skylla Tysklands dåliga ekonomi på förkylningar och kortare sjukfrånvaro är missvisande, säger Albrecht Wehner, expert på hälsostyrning på TK. 

Enligt honom har långtidssjukskrivningar, särskilt på grund av psykisk ohälsa, betydligt större påverkan på ekonomin jämfört med vanliga förkylningar. 

Läs också:

“Generation Genväg” vill ha hög lön – och låga krav. Dagens PS

Priset för en Trump-seger kan bli oerhört högt – för Tyskland. Dagens PS

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]