Dagens PS

Tjänar bäst i landet – kan knappt betala hyran

John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 01 mars 2017Publicerad: 01 mars 2017
San Franciscos (bilden) Bay Area har världens högsta hyror, enligt vissa mätningar, skriver The Guardian. (Foto: TT)

San Franciscos (bilden) Bay Area har världens högsta hyror, enligt vissa mätningar, skriver The Guardian. (Foto: TT)

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Anställda på it-jättar i Silicon Valley, så kallade ”techies”, har bland USA:s högsta löner. Men trots att många tillhör landets rikaste procent höjs nu klagomålen om programmerarnas livssituation. På grund av den galna bostadsmarknaden i San Fransiscos Bay Area – som har världens högsta hyror enligt vissa mätningar – känner sig allt fler fattiga trots att de drar in minst sjusiffriga belopp varje år, rapporterar brittiska The Guardian.

”Jag blev inte mjukvaruingenjör för att behöva försöka få ekonomin att gå ihop”, säger en Twitter-anställd till tidningen och konstaterar att hans grundlön på motsvarande 1,45 miljoner kronor per år är ”ganska dålig” för området.

Twitter-medarbetaren, som vill vara anonym i rädsla för repressalier från arbetsgivaren, berättar hans hyra på omkring 27.000 kronor i månaden för en tvårummare är ”ultrabilligt” i förhållande till den lokala bostadsmarknaden. Och något större är det inte tal om, förklarar han. I takt med att unga talanger flyttar in tillsammans och betalar upp till 18.000 kronor i månaden för ett rum blir situationen omöjlig för barnfamiljer, säger han.

Kritiken bland Silicon Valley-giganternas anställda är inget nytt. The Guardian skriver att medarbetare på Facebook redan förra året tog upp frågan med grundaren Mark Zuckerberg i hopp om att techbolaget skulle subventionera personalens hyror. Tidningen tar även upp ett annat exempel om en Apple-anställd som nyligen bodde i ett garage med en komposthink som toalett och ett tredje om tolv unga kodare som tvingades samsas i en tvåa där en ska betalat motsvarande 12.000 kronor för att sova i garderoben.

En 50-årig kvinna som arbetar på marknadsavdelningen på en av landets telekomjättar berättar att hon och hennes man – en ingenjör på ett mediebolag – tjänar motsvarande 9 miljoner kronor tillsammans årligen. Trots det har man fortfarande inte har råd med ett hus.

”Den amerikanska drömmen fungerar inte här.”

MISSA INTE: 26-årig vd får ”dagslön” på 5 miljarder kronor  >

LÄS ÄVEN: Han tjänar över 1 miljon kronor om dagen  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS