Bjässen Telias mobilkunder drabbas och får betala för energikrisen, som drabbat Telia hårt. Det här deklarerar vd:n Allison Kirkby i en stor DN-intervju.

ANNONS

På frågan från Dagens nyheter till Telias vd Allison Kirkby om kostnaden kommer att vältras över på kunderna, blir svaret:

”Ja, till en del, det är vi tvungna till på grund av inflationen.”

Under årets tredje kvartal betalade Telia 4 000 kronor som mest per megawattimme för att hålla i gång sina basstationer för mobiltrafiken, skriver DN och jämför med en snittkostnad på 500 kronor per megawattimme i fjol.

Räknar med dubblering av energinotan

”Vi räknar med en energinota på 2,2 miljarder i år, nästan en dubblering mot i fjol”, säger Alison Kirkby till tidningen.

Hon säger att Telia, för att begränsa kostnaderna, tittar på att installera vindkraft och att man redan använder smarta batterier.

ANNONS
ANNONS

I Estland ska Telia inom kort ha 100 sajter i gång på drivs av sol, enligt vd:n för den svenska telejätten.

Privatkundernarankar Telia bara som tvåa bland de stora telekomoperatörerna i Svensk kvalitetsindex.

Aktien har backat med 10 procent

DN uppger också att Teleias aktiekurs fallit med 10 procent på Stockholmsbörsen sedan Kirkby tillträdde som vd för ett och ett halvt år sedan.

”Hela vår bransch har underpresterat under en ganska lång tid. Vi fortsätter att investera mycket men har inte kunnat visa tillräcklig avkastning på satsat kapital.”

Allison Kirkby säger dock att företaget leder 5G-racet, men att Sverige ligger långt efter sina grannländer i utbyggnaden.

ANNONS
ANNONS

Dock lovar hon 90 procents 5G-täckning i Sverige om drygt ett år. Just nu är siffran 40 procent, enligt artikeln.

Läs även: Viaplay dumpar Telia för konkurrenten [Dagens PS]

Läs mer: EU:s mobiloperatörer kräver att big tech betalar för sig [Dagens PS]