Det visar färska siffror som myndigheten har tagit fram åt Expressen Dina Pengar. Kartläggningen visar att Försäkringskassan hittills krävt tillbaka 188 miljoner kronor från svenskar som betalats ut på felaktiga grunder.

ANNONS

Det rör sig om allt från fifflande privatpersoner till organiserad brottslighet, visar kartläggningen. I vissa fall handlar det om föräldrar som begärt barnbidrag trots att hushållet bor utomlands. Ett annat vanligt fusk är det så kallade ”skilsmässotricket” där ett par iscensätter skenseparationer för att få bidrag trots att man fortfarande bor tillsammans.

”Vi jobbar bland annat med riktade kontroller. Det är ett bra sätt att hitta de som ligger i riskzonen att begå brott”, berättar Johan Gellerstedt för Expressen.

Siffror från Försäkringskassans återkrav hittills i år: 13 miljoner kronor i assistansersättningar, 20 miljoner kronor i barnbidrag, 12 miljoner kronor i bostadsbidrag, 6 miljoner kronor i bostadstillägg, 27,5 miljoner kronor i föräldrapenning, 22 miljoner kronor i VAB, 37 miljoner kronor i sjukersättning samt 28 miljoner kronor i sjukpenning.

MISSA INTE: Ledare: Kriminella lurar staten på miljarder [DagensPS.se] > 

ANNONS
ANNONS

LÄS ÄVEN: Betalar för mycket skatt – ”lurar” staten på pengar [DagensPS.se] >