Inflationen gröper ur löneökningarna och många hushåll kommer att få det kämpigt med ekonomin. Räknat på en genomsnittslön får du i dag ut 2 115 kronor mindre än tidigare. 

ANNONS

Genomsnittslönen i samhället ligger i dag på 37 100 kronor, omräknat till heltid och med utgångspunkt i alla yrkesgrupper.

Sparekonomen Frida Bratt säger till Aftonbladet att samhället är på väg in i ett ”privatekonomiskt mörker”, där människors privatekonomi kommer att skadas.

Enligt den senast tillgängliga statistiken från juni har reallönerna minskat med 5,7 procent jämfört med samma månad 2021.

Även om löneökningarna också har gått fortare än vanligt så äter prisökningarna upp effekterna av det och pengarna blir mindre värda.

Det innebär att medellönen på 37 100 nu är värd 34 985. Eller 2 115 kronor.

Inflationen har gröpt ur lönen ännu mer

Aftonbladet har också gjort ytterligare en preliminär uträkning om hur det sannolikt kan se ut i augusti, även om det inte finns några siffror om löneökningstakten då.

Om den skulle ha stannat på 3 procent, samtidigt med en inflation som enligt KPI ligger på 9,8 procent, så skulle reallönen minska med 6,8 procent, skriver Aftonbladet. Det innebär att de skulle ha minskat med 2 523 kronor, enligt Aftonbladet.

ANNONS
ANNONS

Priserna ökar alltså för hushållen, men det kan också bli privatekonomiska lättnader framöver. Eventuellt kommer amorteringskraven att sjunka, samtidigt som privatpersoner kan få hjälp med elkostnaderna, enligt Frida Bratt.

Läs också:

Efter räntehöjningen: ”Många blir fattigare” [Dagens PS]