Dagens PS

Från "aktietips" till fängelse - studenter lurade börsen

Aktiechefen på Carnegie
Aktiechefen på Carnegie
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 07 nov. 2016Publicerad: 07 nov. 2016

Som Dagens PS har rapporterat tidigare har två läkarstudenter åtalats misstänkta för att ha haussat upp kurserna i ett flertal aktier på Aktietorget, First North och NGM. Enligt åtalet ska männen, 23 och 24 år gamla, tjänat sammanlagt 2,5 miljoner kronor under ett års tid tack vare manipulativa ”aktietips” i olika börsforum.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Och nu är det dags för rättegång i Stockholms tingsrätt, rapporterar TT. De två åtalade riskerar flera års fängelse för grov otillbörlig marknadspåverkan. Läkarstudenterna ska bland annat ha utgett sig för att vara ”forskare”, ”läkare” och ”analytiker” när de i olika forum, i maskopi med varandra, ”tipsat” om bolag som de menat står inför en kursrusning – i bland en fördubbling, i bland ”en tiodubbling”.

Enligt TT ska männen bland annat ska ha lyckats haussa upp kursen i en aktie med 54 procent.

”Blev en riktigt bra kväll, mobil och dator hade inte blivit införskaffade om det inte vore för din hjälp”, ska den ene skrivit till den andra i sms.

23- och 24-åringen nekar till alla anklagelser.

”Har man ett syfte att driva kurser, då säljer man inte i det läget”, säger 24-åringens advokat Sven-Eric Ohlsson som syftar på att flera aktier fortsatt öka efter duons försäljningar.

MISSA INTE: Lurade staten på 13 Mkr – skickas hem i privatjet  >

LÄS ÄVEN: Svensk it-miljonär insyltad i skandalen  >

URSPRUNGSKÄLLAN: De riskerar flera års fängelse för “aktietips”  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS