Dagens PS

Miljonbedragerskan fri från skräckfängelse

Jag lever
Jag lever
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 09 feb. 2018Publicerad: 09 feb. 2018

“Jag lever”, säger svenska tvåbarnsmamman och storbedragerskan när hon landar i Sverige efter sju år i vad advokaten kallar för “misär utav bara helvete”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tortyr, sjukdomar och försvunna fångar. Så löd larmen från Människorättsorganisationen HRLHA om det etiopiska skräckfängelset Kality där svenska storbedragerskan och tvåbarnsmamman Ingela Jansson, 37, suttit fängslad i över sju års tid.

Det ökända fängelset i huvudstaden Addis Abeba är samma som de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson satt fängslade i 438 dagar efter sin reportageresa 2011. På fredagen möter de Ingela Jansson när hon landar på Arlanda efter att i veckan benådats av etiopiska myndigheter.

“Jag lever”, säger hon kort till Expressen GT men är i övrigt fåordig kring sitt tillstånd och vill inte prata om sina upplevelser på Kality, som hennes advokat kallat för “misär utav bara helvete”.

Enligt tidningen är Ingela Jansson från Mariestad en av Sveriges största bedragare. 2007 dömdes hon i Sverige till två och ett halvt års fängelse för att ha lurat bland annat kommuner, myndigheter, företag, kreditinstitut, banker och hotell på miljontals kronor. Men i samma veva försvann Ingela Jansson och har sedan dess har hon varit häktad i sin frånvaro.

Först 2010 fick utrikesdepartementet nya uppgifter om var Ingela Jansson befann sig, berättar Expressen GT. Hon hade då gripits för nya bedrägerier i Etiopien och ett år senare dömdes hon till 25 års fängelse.

I Sverige valde kammaråklagare Daniel Jonsson att lägga ned fallet mot bedragerskan så sent som för ett par veckor sedan. Brotten skulle egentligen ha preskriberats först 2021, skriver tidningen.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS