Dagens PS

Studenter drabbas hårt av den ekonomiska krisen

Studenter drabbas när priser stiger, flera har svårt att ha råd med kurslitteraturen och vissa funderar på att avsluta sina studier
Studenter drabbas när priser stiger, flera har svårt att ha råd med kurslitteraturen och vissa funderar på att avsluta sina studier. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 13 okt. 2022Publicerad: 13 okt. 2022

Redan i februari låg studenters budget i genomsnitt på minus 2 700 kronor varje månad, nu när inflationen stiger är situationen än värre.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Studenter drabbas snabbt när priser stiger och det ekonomiska läget gör att CNN kommer höja studielånet med 700 kronor i månaden och bidraget med 300 konor. Det ser dock inte ut att räcka, rapporterar Dagens Nyheter.

I februari släppte Stockholms studentkårers centralorganisation, SSCO, sin årliga rapport Stockholms studentbudget, redan då hade en genomsnittlig student minus i kassan varje månad.

För att minska effekten av inflationen är det positivt med höjt studiemedel, men det kommer inte räcka i vinter, framförallt inte i storstäderna, det menar SSCO:s förbundsordförande Sofia Holmdahl.

“Vissa planerar att avsluta sina studier för att det inte går ihop”, säger hon till DN.

Kostnaden för kurslitteratur är svår att klara för flera studenter. Enligt ordföranden för Stockholms universitets studentkår, Simon Froster Delbom, är kostnaden för kurslitteratur en fråga som länge har varit svår att lösa.

“Vi driver på för att tillgängliggöra mer digital litteratur, men den stora utmaningen är att förlagen kräver höga kostnader för de digitala licenserna”, säger han till DN.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Inflationen i Sverige rekordhög – fortsätter öka i september

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS