En bitter strid pågår i svenska branschen och på spel står en halv miljard kronor. ”Allt handlar om pengar.”

ANNONS

Som DagensPS.se tidigare har skrivit om avslöjade Dagens Industri nyligen en infekterad tvist inom Fastighethetsmäklarförbundet om de 500 miljoner kronor som tillfaller förbundet efter försäljningen av bostadssajten Hemnet förra året.

Efter affären har flera toppar belönats rikligt – mest mäklar-vd:n Erik Olsson som kunnat inkassera 85 miljoner kronor på affären – medan resterande medlemmar fått så lite som 6.300 kronor. Men nu har en ilsken minoritet vunnit en viktig delseger, rapporterar Di i tisdagens tidning: affären och upplägget ska nu granskas av bolagsverket.

På en stämma den 21 juli lyckades minoriteten skrapa ihop de tio procent av rösterna som krävs för att få igenom en särskild granskning.

”Det var mycket skitkastning”, säger en källa på plats på stämman, till tidningen, och beskriver stämningen som ”hatisk”.

Efter omröstningen är det i slutändan Bolagsverket som utser en utredare men redan nu har det kommit in fler än ett förslag – ett namn från minoriteten som vann men även ytterligare ett från en annan grupp.

”De försöker lura Bolagsverket, att de skulle vara del av minoriteten. De har försökt krascha det här så att vi inte ska få den vi vill ha”, säger en källa.

ANNONS
ANNONS

Enligt Fredrik Qvist, jurist på Bolagsverket, är det dock inget ovanligt att det inkommer flera olika förslag vid sådana här granskningar.

Dagens Industri har sökt Erik Olsson utan framgång.