Dagens PS

Staten luras på 90 Mkr – kan ha gått till terror

Svenska skattepengar kan ha finansierat terror via ett omfattande momsbedrägeri
Svenska skattepengar kan ha finansierat terror via ett omfattande momsbedrägeri
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 30 maj 2017Publicerad: 30 maj 2017

Svenska staten har svindlats på minst 90 miljoner kronor och den danska på 30 miljoner kronor i en internationell härva av momsbedrägerier och pengarna kan ha gått till terrorfinansiering. Det avslöjar Ekot, tillsammans med Danmarks Radio samt Jyllandsposten, på tisdagmorgonen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt avslöjandet finns flera misstänkta terrorresenärer, uttalade terrorsympatisörer och personer som delat bostad med IS-krigare bakom de omfattande svindlerier som ska ha pågått i fyra års tid. En person uppges tidigare ha varit misstänkt för terrorbrott.

”Man får intrycket av att de kan hålla på så här, och det är skattebetalarnas pengar som försvinner. Att det kan fortsätta, jag saknar ord”, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp och konstaterar att uppgifterna kastar ljus över ett systematiskt bedrägeri där extremister i Norden lurar till sig stora belopp.

Enligt Ekot är det framför allt försäljning av mobiltelefoner via bolag, bulvaner och en kedja transaktioner som ligger bakom bedrägerierna i Sverige. Samma personer, adresser och bolagsföreträdare förekommer i upprepade fall i både Sverige och Danmark.

Exakt hur mycket av de sammanlagt 120 miljoner kronorna som finansierat terror har man inte kunnat kartlägga.

MISSA INTE: ”Gigantiskt” kryphål i register mot terrorister  >

LÄS ÄVEN: Så tycker svenskar om Löfven efter terrorn  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS