Dagens PS

Spendera, spara och må bra med medvetna utgifter

utgifter
Spendera pengar på det du tycker om utan att känna skuld genom att medvetandegöra dina utgifter. (Bild: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 08 maj 2022Publicerad: 08 maj 2022

Har du svårt att hitta en balans mellan sparande och utgifter? Då kan lösningen för dig vara så kallade “medvetna utgifter”, en flexibel privatekonomisk strategi som tillåter dig att spendera pengar på det du tycker om, utan att sparandet blir lidande, skriver CNN. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att slitas mellan utgifter, nöjen och sparande är ett vanligt fenomen, som i sämsta fall kan resultera i skuldkänslor och ånger. Med den bästsäljande boken “Will Teach You To Be Rich” presenterar Ramit Sethi den strategiska lösningen medvetna utgifter, som till skillnad från en strikt budget ger dig en mer tillåtande och framåtsträvande plan för dina utgifter.

“Medvetna utgifter handlar om att spendera extravagant på saker du älskar, så länge du sänker kostnaderna skoningslöst på saker du inte gör. Det handlar inte om begränsningar. Det handlar om att vara avsiktlig med dina pengar och sedan spendera på de saker du älskar. Skuldfri”, säger Ramit Sethi till CNN.

Skapa medvetenhet och acceptans

Att medvetandegöra sina utgifter betyder inte nödvändigtvis att du behöver utesluta allt du hittills lärt dig om sparande, utan snarare att skapa medvetenhet och acceptans kring dina utgifter som låter dig säga:

“Ja, jag vill åka på semester. Ja, jag gillar snygga kläder. Ja, jag kommer att spendera på dessa saker utan skuld. Jag kommer också att investera, spara och se till att jag kan täcka min hyra,” säger Sethi.

För bra för att vara sant? Här kommer en mer utförlig förklaring kring hur du kan tänka, oavsett om du vill spara mer pengar eller bara ha lite roligare.

ANNONS

Senaste nytt

Se över dina konsumtionsvanor

“Medvetna utgifter” som begrepp kan nästa antyda att människor lever i en värld av under- eller omedvetna utgifter. Så är naturligtvis inte fallet. Det handlar snarare om att vi saknar en tydlig plan och inte är tillräckligt uppmärksamma, vilket visar sig när vi handlar med kreditkort.

ANNONS

Av det skälet är det viktigt att reda ut ekonomiska mål och önskningar. Förslagsvis genom att utgå från fem essentiella frågor som Sethi definierar som “ditt rika liv”:

1. Vart har mina pengar tagit vägen?

2. Vad älskar jag att spendera pengar på och varför?

3. Hur mycket pengar behöver jag avvara för fasta utgifter, såsom räkningar och hyra?

4. Hur mycket vill jag investera och spara och varför?

5. Hur mycket pengar vill jag avsätta för impulsköp eller oförutsedda avgifter?

Konkret vs abstrakt

Det fina med att besvara den här typen av frågor är att de är tydliga. Ett konkret mål gör det lättare att motivera sig än mer allmängiltiga och abstrakta önskemål. Att ringa in ditt rika och lustfyllda liv hjälper dig också att identifiera och skära ned på de utgifter som är mindre viktiga för dig.

ANNONS

Det kan till exempel handla om att prioritera bryggkaffe på vardagarna istället för att spendera dyra pengar på latte eller cappuccino, vilket lämnar mer utrymme för att unna dig långfika eller restaurangbesök på helgerna. Ju mer du tydliggör vilka utgiftsposter som verkligen ger dig något, desto mindre oro, tveksamhet eller skuld behöver du känna.

För dig som vill prova att implementera medvetna utgifter i din privatekonomi är Sethis råd att du ger det en prövomånad och sedan utvärderar med hjälp av en budgetapp eller dina kontoutdrag.

“Det kommer inte att fungera perfekt första gången. Det är ett system som du ständigt kommer att justera. Men totalt sett kommer du att börja få en känsla för hur det fungerar och vad du behöver ändra. Och sedan gör du bara förändringen varje månad efter det”, säger Sethi.

Läs även: Deepak Chopra: Hantera din ekonomi med mindfulness

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS