Enligt SCB har svenskarna runt 1 870 miljarder kronor på bankkonton med som regel nollränta, och någon sparränta är inte i sikte.

ANNONS

Tidningen Näringslivet har intervjuat Tor Borg, tidigare ränteanalytiker från bankvärlden och numera analyschef i byggbranschen, som konstaterar att det dröjer inte svenskarna får någon form av ränta på sina sparpengar på vanliga bankkonton.

För att det ska ske måste Riksbanken höja styrräntan rätt rejält, minst ”en procentenhet”, säger Tor Borg till TN där han samtidigt konstaterar att bankerna däremot är snabba på att höja boräntorna.

Så mycket måste styrräntan höjas

Bankerna uppges ha en intjäningsmarginal på cirka 1,5 procentenheter på bolånen och för att de ska tjäna lika mycket på inlåningen på vanliga bankkonton måste Riksbanken höja styrräntan till ungefär 1,5 procent.

Enligt Statistiska centralbyrån, SCB, har svenskarna omkring 1 870 miljarder kronor på lönekonton och sparkonton med fria uttag och där räntan oftast är noll.

I takt med stigande inflation sjunker värdet snabbt på pengarna som svenskarna har på nollräntekonton.

Medan storbankerna konsekvent vägrar ge spararna ränta på sina pengar, om de inte låser in kapitalet under en period, fortsätter mindre aktörer/nischbanker att locka sparare med sparränta och fria uttag.

ANNONS
ANNONS

”Det gör de för att locka kunder, men också för att sparpengarna är en viktig finansieringskälla för sin utlåning”, säger Tor Borg till TN.

Läs även: Ha inte för mycket pengar på sparkontot [Dagens PS]