Lika höga elpriser i hela landet – men inget elprisstöd i den norra halvan av Sverige. Nu stiger ilskan mot regeringen. ”Skrämmande”, är en kommentar.

ANNONS

Under november har skillnaderna i elpris mellan norra och södra halvan av Sverige försvunnit nästan helt.

Trots det är situationen den att de i elområde 1 och 2, norra halvan, inte får något elprisstöd i vinter, skriver Aftonbladet.

Ilskan stiger

Nu stiger ilskan mot regeringen bland de drabbade.

”Det mest skrämmande är att regeringen inte ser verkligheten för vad den är”, säger en Skellefteåbo enligt Aftonbladet.

Att elpriserna jämnas ut nu beror på flera saker, enligt Tibbers elprisexpert Måns Skytt.

ANNONS
ANNONS

”Det ena är att varje år i norr lägger man is på älvarna, så att när kylan kommer ligger ett skyddande lager is där, vilket begränsar hur mycket man kan producera i norr”, säger han.

Kan inte exportera

Förlorar man produktion kan man alltså inte heller exportera lika mycket el till södra delarna av landet. Dessutom menar han att vindkraften påverkar elpriserna.

”Det andra är att vi har mycket vindkraft i Sverige, men när det blir isbildning på vindkraftverken blir de mindre effektiva eller måste helt stängas av för att inte gå sönder”, säger Måns Skytt. ”Och när det väl blir kallt i norra Sverige så har man inte så stort överskott.”

För en månad sedan presenterade den nya regeringen ett elprisstöd som enbart omfattade södra halvan av Sverige, elområde 3 och 4.

När priserna nu stiger markant i elområde 1 och 2 i norr, stiger även ilskan där.

”Mer påtagligt här”

”Det är ingen tvekan om att vi kommer få ökade kostnader”, konstaterar Mattias Lind i Sollefteå. ”Lägg till generellt högre löner i Mellansverige och södra Sverige och generellt lägre skattesatser, så blir det mer påtagligt här.”

ANNONS
ANNONS

För Linds del handlar det om ett elpris i oktober som låg drygt 47 procent högre än motsvarande månad året innan.

Läs även: Höga elpriser hotar igen: ”Tajmingen olycklig” [Dagens PS]

Läs även: Elpriset högsta på ett år – rusar i norr [Dagens PS]