Svensk inflation rusar. Mat, el, kaffe och drivmedel är varor som vi behöver och som har rusat. Men det finns fortfarande varor som blivit billigare eller legat still, skriver TT (Svenska Dagbladet)i en sammanfattning.

ANNONS

På ett år ökade drivmedelspriserna med 35 procent och kaffet med 30 procent. Matpriserna har stigit med 3,6 procent på ett år, kläder med närmare fem procent. Men det var före krigdutbrottet, skriver TT. Trots att elpriserna har gått ner lite så är de 14 procent högre än året innan.

Du kommer sannolikt inte undan inflation på matpriserna, som nu börjar slå igenom tydligare än tidigare. Men kanske kan du välja bort kaffe och tomater, som båda har gått upp hela 29 procent jämfört med ett år tillbaka i tiden.

Och att välja just päron, en frukt som gått upp med 25 procent, kan tyckas ostrategiskt när bananer och äpplen knappt har ökat alls.

Att transportera sig med buss snarare än bil börjar nog bli ett ganska smart ekonomiskt drag.

Inflation – men inte på allt

Det är inte sannolikt att du på kort sikt sänka din stigande boendekostnad (2 procent om du bor i hyreslägenhet), men du kan sannolikt vänta med att köpa nya möbler till senare, eftersom de har gått upp med 11,5 procent.

Men: Ägg och vissa mjölkprodukter ligger nästan stilla i pris. Lök och griskött har inte heller drabbats av någon nämnvärd inflation.

Sötsaker, glass, läsk, alkohol och tobak ligger kvar på ungefär samma nivå.

ANNONS
ANNONS

Och en sak tycks faktiskt relativt sett ha blivit billigare, nämligen skor.

Läs också:

Inflationen högre än väntat i februari – högsta sedan 1993 (Dagens PS]