Att slänga fimpar från cigaretter eller tuggummi på gatan blir från och med 1 januari olagligt och ger böter på 800 kronor – det är en av alla nya lagar som införs vid årsskiftet. 

ANNONS

Nytt år – och nya lagar i Sverige. Från och med den 1 januari blir det bland annat skärpta straff för våldsbrott i nära relationer och straffrabatten försvinner för unga vid allvarliga brott som rån, grov misshandel och våldtäkt.

Unga myndiga ska också lättare kunna dömas till fängelse. Det införs möjligheter att använda vittnesmål från tidiga förhör, skriver Dagens Nyheter som förtjänstfullt har listat några av de viktigaste lagändringarna inför nyåret 2022.

800 för att slänga fimpar

Det blir också olagligt att slänga fimpar på gatan – som framöver kommer att straffas lika hårt som att exempelvis kissa i en buske på offentlig plats.

”Ändringarna innebär att undantaget för ringa nedskräpningsförseelse tas bort från den 1 januari 2022. Det blir straffbart med böter på 800 kronor att kasta bort en cigarettfimp, ett kolapapper, ett tuggummi eller liknande”, skriver regeringen på sin hemsida.

Det införs också möjligheter att avgiftsbelägga producenter för att täcka det allmännas kostnader för hantering av nedskräpat avfall. Public service-avgiften sänks till högst 1 328 kronor per person och år, skriver DN.

Läs mer: Viktigare lagar och förordningar inför årsskiftet 2021/2022 [Regeringen]

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Här är lagarna som träder i kraft vid årsskiftet [Dagens Nyheter]

Läs även: Penningtvätt och grön omställning prioriterat för nya ministern [Dagens PS]