På tisdagen deklarerade 1 085 000 personer. Det är något färre än det första dygnets deklaration i fjol.

ANNONS

Trots att antalet personer som fick sin deklaration digitalt i år – 5,4 miljoner personer, så är det något färre än i fjol som deklarerade första dygnet. Skatteverket är nöjda.

MISSA INTE: Swedbank får böta nästan en miljard för it-flopp: Kunder utsatta [Dagens PS]

”Marginellt färre”

”Det är marginellt färre – vi är mycket nöjda”, säger Skatteverkets deklarationssamordnare Emelie Köhn till Dagens PS.

Fram till midnatt mellan tisdag och onsdag var det 1 085 000 personer som hade deklarerat. Det var 50 000 färre än vid motsvarande tidpunkt förra året. Det berättar Emelie Köhn:

”Alla har kunnat logga in och titta på sin deklaration från den 10 mars i år och har haft tid att gå igenom deklarationen. Vi hade rekord i antalet personer som fick deklarationen till sin digitala brevlåda i år. Det var 5,4 miljoner som fick sin deklaration digitalt i år, drygt 300 000 fler än 2022, säger Emelie Köhn.

6 gånger fler fel i pappersblankett

Det finns inga planer på att sluta erbjuda papperdeklaration för de som föredrar det. Men fler än någonsin tar del av tjänsten digitalt vilket är effektivare eftersom beloppen är förrenderade för användaren när de går in, istället för att man ska skriva in allt för hand.

”Man får välja själv, men det finns fördelar med att använda våra e-tjänster. Exempelvis är det sex gånger fler fel i en pappersdeklaration”, berättar hon.

ANNONS
ANNONS

Statistiken finns i ett pressmeddelande på Skatteverkets sajt.

Av hittills 6,3 miljoner personer som fått sin deklaration ska 5 miljoner få tillbaka på skatten. De kunde redan deklarera på tisdagen. Men många valde av olika anledningar inte att göra det.

Reseavdrag eller inkomster från utlandet

”En hel del av dem behöver själva göra ändringar. Vi har fyllt i viss information i förväg för den som har sålt bostad och aktier eller är företagare, men inte för den som har rätt till reseavdrag, haft inkomster från utlandet eller hyrt ut sin bostad. Den behöver redovisa alla uppgifter själv”, säger Alem Resulovic, sektionschef på Skatteverket.

Totalt kommer 8 329 202 personer ha deklarerat när allt är färdigt.

Digitala hjälpmedel

”Jag vill gärna tipsa om att använda våra digitala hjälptjänster för att snabbt få veta vad som ska läggas till i deklarationen”, säger Alem Resulovic.

Har man inte gjort några ändringar kan få tillbaka sin skatteåterbäring redan 5-6 april.

Det går att godkänna genom att sms:a, ringa eller deklarera i e-tjänsten eller Skatteverkets app.

ANNONS
ANNONS

Sista dagen att deklarera är den 2 maj.

Läs mer om din deklaration:

Bedragare lurar dig via deklarationen [Dagens PS]

Så lurade bedragaren till sig 73-åringens miljon [Dagens PS]

Svensk importmoms fälla för företag [Dagens PS]

Hon vann mello – misstänks för skattebrott [Dagens PS]