Dagens PS

Svensk importmoms – konkursfälla för företag

företag
Mänskliga faktorn med tullhanteringen av importmomsen kan sluta med att företag går i konkurs. Ändra momslagen, kräver nu experter. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 09 mars 2023Publicerad: 09 mars 2023

Lagen kring Sveriges importmoms är skev och småfel med den utskällda “straffskatten” i tullhanteringen riskerar att driva företag i konkurs, varnar experter som kräver en lagändring.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tidningen Näringsliv uppmärksammar problematiken med importmomsen som alla som beställer en vara utanför EU måste betala.

För företag är det rysk roulett. Mänskliga faktorn, exempelvis ett litet felkryss i en ruta kan räcka för att en enskild person ska åka på hundratusentals kronor i tullavgifter, berättar TN.

MISSA INTE: “Bråkdel” – så lågt blir nya elstödet: Beslut idag

På samma sätt kan en lastbilschaufför som råkat missa att få med sig deklarationunderlag eller att passera ett tullkontor åka på att få betala både tull och importmoms, eller straffskatten som importmomsen också kallas.

En chaufför missar att klarera en del av lasten eller har får med sig fel faktura och fraktbrev. Notan kan då bli kraftig för transportören, och det är inte helt ovanligt att det uppstår vid sjötransporter där anmälan görs i ett särskilt digitalt system.

Klassas som smuggling av tullen

“Kostnaderna uppstår alltså inte ens alltid på grund av misstag som företagen själva har gjort, utan det kan ha gjorts av någon annan aktör i logistikkedjan, men där företagen haft ett ansvar enligt lagstiftningen”, säger advokaten Gabriella Fossum Gunnarsson i Göteborg till TN och uppger att problematiken uppstår dagligen med den svenska importmomsen.

Ingen pardon gäller för det som rubriceras som bristande efterlevnad av tullagstiftningen. Inte ens för den som upptäcker och påtalar sitt misstag, det betecknas oavsett som olaglig införsel. I klartext smuggling.

ANNONS

Den som sedan försöker processa mot statliga Tullverket är chanslös, enligt Gabriella Fossum Gunnarsson.

“Jag skulle säga att det brister i den grundläggande rättssäkerheten”.

ANNONS

Senaste nytt

Många känner sig rättslös

Linus Magnusson, compliance director på KGH, som tillhandahåller tullrelaterade tjänster till företag, säger till TN att den som tar strid mot Tullverket i förvaltningsdomstolen får räkna med höga rättskostnader.

Och det tar ofta flera år.

“Många får uppfattningen att man blir rättslös och det är svårt att få rätt i förvaltningsdomstolen”, säger han i artikeln.

Trots två domar i Högsta förvaltningsdomstolen kvarstår problemet och experterna kräver därför att lagen ändras.

Även Svenskt Näringsliv och ytterligare åtta organisationer har ställt krav på regeringen att ändra momslagen på området.

ANNONS

Till och med Skatteverket är medvetet om inlåsningseffekterna av importmomsen och vill se en lagändring.

Läs även: Experten: Moms-monster försvårar grön omställning

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS